Megmásították Szekeres szövegét?

2005.06.30. 16:41
Az MSZP-elnökség megbízásából tárgyalt Szekeres Imre elnök-helyettes a szocialista párt egyik alakuló platformjának vezetőjével. A tárgyalásról hangfelvétel készült, amelyet több száz párttagnak küldtek szét országszerte, azt bizonyítandó, hogy háború dúl a platformot kezdeményezők és a pártelnökség között. Az elnökhelyettes szerint a szöveget megmásították. Az etikai bizottság vizsgálódik.

Szekeres Imre a szocialista párt elnökhelyettese szerint nem hiteles az a felvétel, amelyet az elmúlt napokban több száz párttagnak küldtek szét egy alakuló szocialista platform és az országos elnökség vitájáról. Az Ésszerűség és Felelősség nevű platform megalakulását nem támogatta a párt elnöksége.

Kertész Kriszián, a platform vezetője és Szekeres közötti párbeszédről készült titkos felvétel szöveges leirata szerint az elnökség - és Szekeres - meg akarta akadályozni, hogy az új paltform megalakuljon a szocialista pártban.

Megmásított szöveg?

A szocialista párt 1989-ben platformok szövetségeként alakult, kommentálta az új platform megalakulásáról szóló híreket Szekeres. Tény, hogy az elmúlt tizenhat évben az MSZP négy platformjának volt a legnagyobb befolya a pártra. "Az alulról jövő kezdeményezések révén alakuló patformok megalakításáhopz nem kell engedély" - mondta Szekeres, aki szerint Kertész Krisztiánnal, a platform vezetőjével folytatott párbeszédét megmásították.

Az Indexnek Szekeres úgy kommentálta a tárgyaláson elhangzottak nyilvánosságra kerülését, hogy az azt minősíti, aki felvételt készített a találkozóról anélkül, hogy arról a másikat tájékoztatta volna.

Az elnökség kezdeményezésére a platform megalakulását kivizsgálja a párt etikai bizottsága. Simon Gábor bizottsági elnök szerint azt vizsgálják, hogy a párt alapszabályainak megfelelően akalult e meg a csoport.

Hülye affér?

Lendvai Ildikó szerint humorként értelmezhetőek Szekeres Imre kijelentései. Az MSZP-frakcióvezető csütörtök reggel az MTV Nap-kelte című műsorában "hülye afférnak" nevezte a párbeszédet. Arra a kérdésre, hogy mit szól Szekeres Imre azon kijelentéséhez, mely szerint a közügyekért nem dolgoznak 15 éve Magyarországon, azt felelte, hogy ilyen általánosító, humornak tekinthető kijelentések egy hétköznapi beszélgetésben sokszor elhangzanak.