PM-vizsgálat: Felsőmocsoládért mindent

2002.08.07. 21:49
A sportlétesítmények és a Magyar Rádió Rt. kezességvállalása az államigazgatási egyeztetések rendjétől, kialakult gyakorlatától eltérően történt - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) által készített jelentésből, amelyet a tárca szerdán hozott nyilvánosságra internetes honlapján. A PM ellenőrzési főosztálya az előző kormány május 15-i és május 24-i határozatait tekintette át, amelyek a sportlétesítmények és a Magyar Rádió Rt. állami kezességvállalásairól szóltak.
A jelentés szerint a kezesi szerződéseket nem a szakmai főfelelős főosztály készítette el, hanem Martonyi és Kajtár Baker and McKenzie Ügyvédi Iroda. A kezesi szerződések aláírása előtt azokat Jogi és Koordinációs Főosztály, Társadalmi Közkiadások Főosztálya, Költségvetés és Pénzügypolitikai Főcsoport szakmailag nem véleményezte, nem hagyta jóvá, nem szignálta. Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy kezességvállalási ügyben Varga Mihály volt pénzügyminiszter közvetlenül járt el, ezért a felelősséget ő vállalta, őt terheli. Az idei évi egyedi kezességvállalási keret 100,2 milliárd forint, amelyből szabad keret mindössze 16,2 milliárd forint volt az ellenőrzött döntések meghozatalakor.

Májustól az év végéig 15 százalék maradt

A főfelelős Társadalmi Közkiadások Főosztálya a Költségvetési és Pénzügypolitikai Főcsoportfőnökséggel közös, Varga Mihály számára készült feljegyzésben május 14-én arról számolt be, hogy az addig elköltött keret (84 milliárd forint) volt ehhez járultak további az ismert szabad keretet terhelő igények (17,1 milliárd forint). A feljegyzés szerint az ISM benyújtott igénye 9,5 milliárd forint volt. Mivel a szabad 16,2 milliárd forintos kerettel szemben így összesen 26,6 milliárd forint újabb igény merült fel, ezért a végösszegre tekintettel az ISM előterjesztését a két érintett főosztály, főcsoport nem javasolta jóváhagyásra. Tekintettel arra, hogy már májusig mintegy 85 százalékban lekötötték az egyedi kezességvállalási keretet, az év hátralévő részében számottevő kockázatot jelentett további kötelezettségek vállalása - derül ki a jelentésből.

Az Orbán-kormány elemzések nélkül fogadta el

A jelentés szerint nem történt meg a tartalmi, érdemi véleményezés e kezességvállalásokkal kapcsolatban, a kormányülésre e nélkül terjesztették elő azokat, ami a jelentés készítői szerint a kockázatot erősíti. A Magyar Rádió Rt. ügyében a főfelelős Központi Költségvetési Fejezetek Főosztálya előzetes tárcaegyeztetésre anyagot nem kapott, nem iktatott, nem véleményezett. Kormány ülése előtt sem látta az anyagot. A Jogi és Koordinációs Főosztályra, a Költségvetés és Pénzügypolitikai Főcsoportra vonatkozóan hasonlóan zajlott az ügymenet - áll a jelentésben. A dokumentumban az ellenőrzést végzők egyben azon véleményüknek is hangot adtak a dokumentumban, hogy az adott kezességre tekintettel a hitelek visszafizetése a költségvetési terheket növeli.

A vizsgált kezességvállalások: Budakalász szabadidő, sportközpont, Szerencs városi tanuszoda, Hódmezővásárhely fedett uszoda, Veresegyház tornaterem, Felsőmocsolád sportcsarnok, Dabas sportcsarnok, Szeghalom sportcsarnok, Nyíradony tornacsarnok és uszoda, Mezőtúr sportcsarnok, a balatonfűzfői Balaton uszoda tulajdonjogának megszerzése, a Megyeri úti stadion felújítása, a Népstadion beruházás megvásárlása, a Stadion Informatikai Projekt visszavásárlása, a Magyar Sport Háza beruházás.