Médiafigyelő polgári kör a Big Brother ellen

2002.09.15. 20:57
A kiskorúak személyiségfejlődését károsan befolyásoló, - édesség helyett szexualitással csábító "tele-cukrosbácsinak" - minősíti nyílt levelében a tv2 Big Brother műsorát egy polgári kör. A Magyar Polgári Média Egyesület szerint a televízió a nyugalom megzavarására alkalmas képeivel többször is megsértette a médiatörvény egyes pontjait. A levél szerzői azonban úgy vélik: a kereskedelmi tévék közötti profitszerző küzdelem "kíméletlensége" és "hevessége" miatt nincs is remény arra, hogy a produkciót törvényes keretek közé tereljék.
A miskolci Magyar Polgári Média Egyesület szerint a Big Brother egyik szereplőjének Orbán Viktorra vonatkozó kijelentései esetében érvényesült a szerkesztők "önkontrollja".

A kocsmai politizálás nem érdekes

Az egyesület levelében leszögezik, hogy az exminiszterelnökre vonatkozó "alpári" kijelentések kocsmai politizálás tárgykörébe tartoznak, ezért azokkal érdemben nem szükséges foglalkozni. Mint emlékezetes, egy hete épp a polgári körök internetes oldalán is közzétették Pongó és a BB-ház két női szereplőjének beszélgetését. A honlapon akkor alantas pártpropagandaként értékelték, hogy a sorozat online változatán néhány órán át letölthető volt a három résztvevő vitája.

Ígéretekkel kalitkába csalva

A közlemény szerint a Big Brother "egyértelműen alkalmas a köznyugalom megzavarására, valamint arra, hogy vallásos, hívő embereket sértsen meggyőződésükben", káros lehet a kiskorúak személyiségfejlődésére, valamint a szereplőket "mindenféle ígéretekkel kalitkába csalva" csorbítja azok személyes szabadságát. A polgári médiafigyelők szerint ezért ütközik a tv2 valóságshow-ja több ponton a médiatörvénybe.

Tele-cukrosbácsi magatartás

A levél írói azt állítják, hogy műsor szexuális részeivel kapcsolatban a készítők elmulasztották felhívni a közönség figyelmét a nyugalom megzavarására alkalmas képi vagy hanghatásokra, és ezzel szemben több esetben jogsértést követettek el. A levél az AGB Hungary tavalyi adataira hivatkozik, melyek szerint a késő esti műsoridőben is nagy számú 4-14 éves néz televíziót. Számukra az "egészséges személyiségfejlődése szempontjából a nemiség elmúlt két hétben tapasztalt szabados bemutatása a "Big Brother" című műsorban morális értelemben egyfajta "tele-cukrosbácsi" magatartásként (édesség helyett a szexualitással) csábít, jogilag pedig jogsértésnek minősíthető".