Polgári körök: a feladat postán érkezik

2002.05.08. 12:05
A Fidesz demokráciaközpontja nem ad pontos tájékoztatást arról, hogy milyen feladatok várnak a miniszterelnök felszólítására megalakuló polgári csoportokra. Az Index információi szerint azonban az Orbán-beszéd hatására már a központ reggeli nyitását követő órákban elérte a százat a bejelentett polgári körök száma.
A Fidesz postai és elektronikus levélben valamint telefonon tartja a kapcsolatot a megalakuló csoportokkal.

A párt rendezvényein kell részt venni

A Fidesz úgynevezett demokráciaközpontja arról tájékoztatja a jelentkezőket, hogy a társaságoknak a Fidesz rendezvényein kell majd részt venniük. Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök a Várban tartott pártrendezvényen arra szólította fel támogatóit, hogy százszámra alakítsanak baráti köröket, amelyek - "ha a sors úgy hozza" - együtt mozdulhatnak meg. Orbán beszédében felhívta hallgatóságát: a polgári csoportok létrehozásáról tegyenek bejelentést a párt demokráciavonalán, hogy minden csoportról tudjanak.

Gyorsreagálású csoportok

A demokráciaközpont egyébként már a kormányfői felhívást követő nap reggelén tömegesen regisztrálta a bejelentéseket. Úgy tudjuk, hogy a három munkatárssal működő központhoz beérkezett telefonok száma már az első két órában meghaladta a százat. A központ munkatársai egyelőre nem adnak felvilágosítást arról, hogy milyen feladatok várnak a bejelentett csoportokra, csupán azt tudatják a jelentkezőkkel, hogy a Fidesz a későbbiekben küld tájékoztatást. Orbán a múlt heti kormányülést követően egyébként azt mondta, hogy a párt körül "ősrobbanásszerű" kezdeményezési hullám indult meg, ezért "nem látja indokát, hogy központilag szervezett mozgalom jöjjön létre".

Multifunkcionális demokráciavonal

Az úgynevezett demokráciavonalat a választások első fordulóját követő napokban hozta létre a Fidesz. A négy mobilszámmal indított központ Pokorni Zoltán pártelnök állítása szerint több ezer választási visszaélést regisztrált. A párt vezetői azonban azóta sem adtak pontos tájékoztatást arról, hogy a vonalon valóban érkezett-e olyan hiteles információ, amely alátámasztotta volna a Fidesz azon állításait, amelyek szerint választási csalásokat követett volna el az ellenoldal. A keddi Dísz téri rendezvényen egyébként Orbán Viktor beszéde alatt is folyt a szavazatok kézi újraszámlálását szorgalmazó, a köztársasági elnöknek címzett indítvány aláírásgyűjtése.