Könnygázzal oszlattak

2007.10.22. 19:27

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Az Operához tartanak a tüntetők

    A Szabadság téren délután öt óta tart a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvénye, amin pár ezren gyűltek össze. A szervezők már korábban bejelentették, hogy át akarnak vonulni az Operához, ahol Gyurcsány Ferenc részvételével este nyolctól ünnepi díszműsort tartanak. A rendőrség azonban megtiltotta az átvonulást.
    Kattintson
    Fotók: Huszti István

    Toroczkai László a tévészékház előtti rendezvényen azt mondta, hivatalosan nem értesült a rendőrség tiltásáról, ezért átvonul az Andrássy út felé, a töeg elindult vele. Az Operánál viszont óriási a rendőri készültség.
  • Miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra, szavakkal szólította fel a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezésében összegyűlt mintegy kétezer embert hétfőn este a fővárosi Szabadság téren.

    Az államellenes bűncselekménnyel gyanúsított diósdi férfi arcát kendővel eltakarva azt mondta: "Köpök rá, hogy lakhelyelhagyási tilalom alatt vagyok, gondolkodjátok el, miért vagyok itt, miért kockáztatok. Nektek is cselekednetek kell."

    A 2002-es Erzsébet híd lezárásakor ismertté vált férfi beszédével arra szólította fel a tömeget, hogy vonuljanak a város utcáin annak ellenére, hogy azt a rendőrség azt korábban megtiltotta. A főként kopaszra nyírt, fekete ruhát és fehér fűzős katonai bakancsot viselő fiatalok beszéde közben hosszan skandálták: "fegyverbe, Gyurcsány, takarodj!". (MTI)
  • A Szabadság térnél a demonstrálók egy csoportja bedöntötte a szovjet emlékmű körüli kordont. A rohamrendőrök elkergették őket az emlékműtől.
  • Ráfordultak a Bajcsy-Zsilinszky útról a Nagymező utcára a tüntetők. Több százan vannak, sehol egy rendőr.
  • A rendőrök a Nagymező utcában a Mozsár utcánál pajzsokkal elállják a tüntetők útját. A tüntetők Gyurcsány takarodj! felkiáltással közelednek, körülbelül száz méterre vannak.
  • Az amerikai nagykövetségnél üresen álló rendőrautó ablakait betörték az Opera felé vonulók. Egy ember hangosbeszélőn azt mondja: maradjunk békések, a békés demonstrációt nem lehet feloszlatni!

  • A törvény nevében felszólítják a tömeget, hogy hagyják el a helyszínt, és a rend helyreállítása érdekében kényszerítő eszközt fognak használni. Valami durrant, jelentette tudósítónk.
  • Elkezdődött a rendőrök és a demonstrálók összecsapása a Nagymező utcánál. A tüntetők tüzijátékot, sörösdobozokat dobáltak a rendőrökre, egy tüntető kezében felrobbant egy tüzijáték. A rendőrök könnygázzal, vízágyúval oszlatnak. A tüntetők a fojtogató könnygáz elől a környező utcákba menekültek.
  • A tömegből petárdákat lőttek a levegőbe, miután a rendőrök könnygázlövedékeket vetettek be. A Hajós utcában, az Opera mögött is rengeteg rendőr áll, az Opera épületét nem lehet megközelíteni.
  • A tüntetők körülbelül száz fős kemény magja, akik a balhét csinálják a Nagymező utcánál, botokkal, Molotov-koktéllal szerelkeztek fel. A maszkos tüntetők eltalálták Molotov-koktéllal a vízágyút, és a rendőrök közé is dobtak egyet. A lángokat elég hamar eloltották. Több autót is felgyújtottak, de a vízágyúzás miatt nincsen tűz.
    Klikk!
  • Tomcat egy sántikáló embert támogatott Bajcsy-Zsilinszky–Zichy Jenő-sarkon. Azt mondta, gumilövedékkel lőtték meg. Rengeteg rendőr jelent meg a helyszínen.
  • Helikopter köröz az Arany János utcai metrómegálló környéke fölött. A rohamrendőrök felszólították az embereket, hogy vonuljanak a Nyugati felé. De nincs igazából tömeg.
  • A Bajcsy-Zsilinszky út-Nagymező utca sarkán egy térfigyelő rendőrautó állt, amit az arra szorított tüntetők elkergettek a Nyugati tér felé.
  • Megkezdődött az ünnepség az Operaházban. A kormányfő megpróbál fennkölten szomorúnak és államférfihoz méltóan ünnepélyesnek lenni, de utóbbi helyett inkább csak feszültnek látszik. Az MTV-ben rövid zenetörténeti kalandozással indul a műsor.

  • A Bajcsy-Zsilinszky úton pár száz tüntető megrohamozott egy vízágyút. Megint könnygázzal oszlatnak, a tüntetők az Alkotmány utcában a Kossuth tér felé rohannak.
  • A vízágyút hamar visszafoglalták a rendőrök. Hiába van sok Molotov-koktél a tüntetőknél, a vízágyúkkal szemben elég hatástalannak bizonyulnak.
  • A Toldi mozi előtt a rendőrök sorfalat állítottak fel a Bajcsy-Zsilinszky úton. A helyszínen erős könnygázszag terjeng.
  • "A megbomlott közrend helyreállítása érdekében rendőri csapaterőt alkalmaz a rendőrség Budapesten, az Andrássy úton 19 óra 46 perctől" - áll az Országos Rendőr-főkapitányság hétfő esti közleményében. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kerülje el a művelettel érintett Bajcsy Zsilinszky út, Károly körút, Dob utca, Erzsébet körút, Oktogon, Teréz körút és Podmaniczky utca által határolt körzetet. (FH)
  • A Reuters fotósát eltalálták egy sörösüveggel. Amikor a rendőröktől akart az Index fotósa segítséget kérni a sérültnek, azok lerázták azzal, hogy hívjon mentőt magának. Több fotóst is megtámadtaka tüntetők, egy fotóst megvertek.
  • Az Alkotmány utcában, "könnygázmentes övezetben" gyülekezik kb. 150 tüntető. Sokkal durvább a rendőrségi könnygáz, mint eddig bármikor, jelentette tapasztalt tudósítónk.
    Klikk!
  • Meghajtom fejemet a forradalom hősei előtt, kezdte beszédét a kormányfő. Azt mondta, 56 a szabadság kiáltása, egy jobb életért, egy igazabb Magyarországért. Ám "a kikiáltott szó bennakadt, és évtizedek kellettek, hogy egy új nemzedék folytassa apái küzdelmét" – fogalmazott a miniszterelnök.

  • A rendőrök lezárták a Nyugati téri felüljárót.
  • Körülbelül 100 rendőrök futólépésben rohan a Nyugati felé a Bajcsy-Zsilinszky úton. Az utcán csak békés járókelők vannak.
  • A Batthyány-örökmécseshez vonult vissza körülbelül 200-300 tüntető, az ott posztoló 40-50 rohamrendőrt megtámadták, de azok könnygázzal válaszoltak. A tüntetők a Parlament felé mentek.
  • A kormányfő azt mondta, tudja, hogy nem könnyű a demokrácia, és a szabadság nem garancia a jólétre, de mindennél nagyobb lehetőség. Az országra leselkedő legnagyobb veszély az, hogy nem merünk elindulni. Nem a történelmi kudarcokat, megveretéseinket kell felemlegetni, Magyarország higgyen magában, mondta Gyurcsány, aki szerint figyelemmel és odaadással kell fordulni embertársainkhoz.

  • A Nagymező és a Bajcsy kereszteződésében több száz rendőrt állt fel, vízágyúkkal. A Nyugati felé néznek. Eközben a tüntetők egy nagyobb csoportja a Szabadság tér felé szorult vissza, de összesen körülbelül ötvenen maradtak. Úgy tűnik, a rendőrök szétzavarták a tüntetést
  • A Vécsey utcában egy pizzériába beszorítottak a rendőrök 50-60 embert, köztük több újságírót. De kimenni nem lehet, mert a bejárat mindkét oldalán rendőrsorfal áll.
  • A magyar demokráciát nem pár száz hangoskodó fenyegeti, mondta a miniszterelnök ünnepi beszédében. Hogy mi, azt pontosan nem mondta el. Arról viszont beszélt, hogy nem szabad sehová nem vezető, kicsinyes, önfeladást sejtető vitákba bocsátkozni. Gyurcsány arról is beszélt, hogy a magyar demokrácia most lesz 18 éves, és az ország ebben a 18 évben nagyon hosszú utat járt be, de a további út még hosszabb és nehezebb lesz, mint "bármelyikünk szerette volna, mint az 56-osok szerették volna".

  • cikkünk a témában:

    Vigyázzunk az országra

    Ünnepi beszéde végén a kormányfő azt kívánta, hogy ne kelljenek újabb hősök ahhoz, hogy Magyarország független, szabad és demokratikus legyen; valamint azt: legyen erőnk és bátorságunk, hogy demokraták legyünk, hogy vigyázzunk az országra. A kormányfő ezután Bocskay T. József, 56-os szabadságharcost szólította színpadra.

  • Elfogták és bilincsben vitték el Toroczkai Lászlót a Nagymező utcából. (FH)