Fellebbez a primitívnek mondott roma testvérpár

2003.11.10. 15:57
A két férfi ártatlanul ült börtönben, a bíróság azonban nem ítélte meg a kért kártérítést, mondván átlagosnál primitívebb személyiségükből kifolyólag az elzárást nem élték meg olyan fokú pszichés károsodással, ami a kért összeget indokolná. Bodrogi Bea, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatóhelyettese "brutálisnak" nevezte az ítéletet, Kuncze Gábor pedig az Országgyűlésben emelte fel a hangját a jelenség ellen.
Fellebbezést nyújt be egy magyarcsanádi roma testvérpár, mert a bíróság az általuk kértnél kevesebb összeget ítélt meg jogszerűtlen fogva tartásuk kárpótlásaként arra hivatkozva, hogy személyiségük az átlagosnál primitívebb, ezért a börtön nem viselte meg őket annyira - tájékoztatta a két roma férfi ügyvédje hétfőn az MTI-t.

Átlagosnál primitívebb

"A felperesek az átlagosnál primitívebb személyiségükből kifolyólag a majd 15 hónapos elzárást nem élték meg olyan fokú pszichés károsodással, amely indokolná a kereseti kérelmükben előterjesztett kártalanítási összeg megítélését" - ismertette Kotroczó Béla a Szegedi Városi Bíróság idén szeptemberben kihirdetett határozatának indoklását. Elmondta, hogy két-két millió forintot kértek nem vagyoni kártérítésként az emberölésért 2001-ben első fokon elítélt, majd felmentett Gán fivérek az államtól, azonban mindkettőjük esetében csak 1,2 millió forintot ítélt meg a bíróság.

"Tönkretettek minket"

Az ügyvéd a ítélet indoklásában szereplő "átlagosnál primitívebb" minősítésről úgy vélekedett: az ilyen orvos szakértői megállapítást azért szerzi be a bíróság a büntetőügyekben, hogy a vádlottnak a cselekményhez való viszonyát fel lehessen deríteni. "Ennek viszont nem lehetne szerepe abban, hogy mennyi kártérítést kapjon" a jogtalanul fogva tartott - tette hozzá.

Az ártatlanul elítélt testvérpár egyik tagja, Gán Miklós az MTI-nek úgy fogalmazott: "Ez nem megfizethető nekünk, hogy ártatlanul lecsuktak minket, (...) mert tönkretettek minket idegileg, (...) nagy szégyenbe hoztak". Elmondta, hogy sokat sírt és nyugtatókon élt a Szegedi Fegyház és Börtönben. Harangozó Attila, a Szegedi Városi Bíróság elnöke - reagálva az üggyel kapcsolatos sajtóhírekre - hangsúlyozta: a bírósági eljárás során fel sem merült a Gán fivérek etnikai hovatartozása, az ilyen feltételezéseket visszautasította.

Csak egy latin szó

Ismertetése szerint a bíróságnak viszont kötelessége megvizsgáltatni a kártérítést kérők személyiségét, amit igazságügyi orvos szakértő végez el. "A szakvéleményükben latin szavakat használnak, (...) a primitív az az egyszerűt jelenti" - fejtette ki. Hangsúlyozta, hogy a bíró a körülményeket mérlegelve hozta meg döntését a kártérítés összegéről, s az indoklása - amelybe belevette az orvos szakértő véleményét is - jogszerű volt.

Emberi méltóság és kirekesztés

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerkesztőségünkben is eljuttatott közleményében a konkrét ügyről jogerős ítélet híján nem nyilatkozott. Szerinte a presztízsvitákon túlmutató kardinális kérdés az, hogy a hazai bíráskodás mennyire támaszkodik közvetlenül az Alkotmányra, mely kimondja, hogy minden embert azonos méltóságúnak kell tekinteni.

Bodrogi Bea, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatóhelyettese a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva "brutálisnak" nevezte az ítéletet.

Kuncze Gábor az Országgyűlés hétfői napirend előtti felszólalásában az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, "egyre inkább terjed a gyűlöletbeszéd, a kirekesztés, a kisebbségek elleni fellépés, az előítéletes gondolkodás, a rasszizmus és az intolerancia". A politikus utalt a múlt heti, ifjabb Hegedűs Loránt lelkész, volt MIÉP-es képviselő perében hozott ítéletre, az Éjjeli Menedék című műsorban történt, "1956 emlékét meggyalázó" eseményre, valamint a romáknak ítélt, a szokásosnál kisebb kártérítésre. Szavai szerint a politikus felelőssége, hogy minden alkalommal határolódjon el az ilyen jelenségektől.

Tiltakozik az OCÖ

Megdöbbentőnek tartja a magyarcsanádi testvérpár ügyében született döntést az Országos Cigány Önkormányzat - közölte az OCÖ sajtófőnöke az MTI-vel hétfőn. "Elfogadhatatlan a számunkra, hogy a magyar bíróság egy ilyen diszkriminatív mondatot tartalmazó ítéletet hoz" - nyilatkozott Fodor Ferenc a bírói határozat vitatott kitételéről.

Szólt arról is: Graur István, az OCÖ alelnöke, a testület Csongrád megyei tagja a helyi jogvédő irodával közösen vizsgálatot kezdett az ügyben; ennek eredményét hamarosan az országos önkormányzat elé tárja. "Fel kívánunk lépni a diszkriminatív eljárás ellen, mivel ilyennek szerintünk nincsen helye egyetlen, az Európai Unióba tartó országban sem" - mondta Fodor Ferenc.