'Primitívség' miatt csökkentették a kártérítést

2003.11.11. 08:40
Primitív emberért nem kár? című cikkében a Blikk arról számol be, hogy a bíróság csökkentette két jogtalanul elítélt férfi kártérítésének összegét. Az indoklás szerint "primitívek ahhoz, hogy az elzárást nagyfokú pszichés károsodással éljék meg". Tamás Gáspár Miklós egy másik ügy kapcsán úgy fogalmazott: "a bírák jelentős része ahhoz a fölső középosztályhoz tartozik, amely cigányellenes, nőellenes, homofób, idegengyűlölő, antiszemita, és mélyen lenézi a kitaszított rétegeket."
A szakembereket is megdöbbentette a magyarcsanádi Gán testvérek kártérítési ügyében hozott szegedi bírósági ítélet - írja Blikk keddi számában. A két férfi gyilkosság gyanújával 15 hónapot ült ártatlanul a sitten. Kétmilliós kártérítési igényüket a bíróság azért csökkentette 1,2 millióra, mert "primitívek ahhoz, hogy az elzárást nagyfokú pszichés károsodással éljék meg"

Szómágia

Az indoklást a szegedi bíróságon azzal magyarázták, hogy a primitív szó nem bírói minősítés, hanem a pszichiátriai szakvéleményből kölcsönzött megfogalmazás. A Blikk által megszólaltatott szakemberek szerint ez a válasz efogadhatatlan.

- Fellebbezni kell - mondta dr. Bárándy György ügyvéd -, hisz ez egész nonszensz. A szabadság elvonása minden embernek egyformán fáj, de fogalmazhatunk úgy is, hogy a szabadsághoz való jog nem iskolai végzettségtől vagy intelligenciától függ.

Dr. Veér András pszichiáternek megvan a véleménye arról a kollégájáról, aki az állítólagos fenti véleményezést megfogalmazta. Mint mondja, amikor először hallotta, nem akarta elhinni, hisz ilyen nincs.

Ki mondja meg, hogy kiért nem kár?

- Súlyos diszkrimináció amiatt csökkenteni a kártérítést, mert valaki úgymond primitív, még akkor is, ha tényleg az. Csak a legrettenetesebb diktátorok engedték meg maguknak, hogy szellemi képességek alapján döntsék el, ki az, aki nem vehető komolyan, akiért már "nem kár" - nyilatkozta a szakember.

Az állampolgársági jogok országgyűlési hivatalában a kérdésben illetékes dr. Takács Albert nem volt elérhető, de a hivatalvezető Csóri Erika szerint nem biztos, hogy az ombudsmani intézmény a kérdésben állást foglalhat. Tudniillik az országgyűlési biztosnak a bíróságokra és az ítéletekre nincs hatásköre.

Ki háborodott fel?

Közben a Magyar Nemzet keddi számában "Politikai támadás a bíróságok ellen" címmel közöl cikket. A cikk szerint nagy felháborodást keltett, hogy Tamás Gáspár Miklós a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent cikkében antiszemitizmussal vádolta meg a Hegedűs Lórántot felmentő bírót. Kijelentette: "a bírák jelentős része ahhoz a fölső középosztályhoz tartozik, amely cigányellenes, nőellenes, homofób, idegengyűlölő, antiszemita, és mélyen lenézi a kitaszított rétegeket."