Rehabilitálták Moszkvában a fehérterror egyik vezetőjét

2005.10.04. 15:04
A moszkvai ügyészség egymillió ember ítéletét vizsgálta felül, akikről 1917 óta különféle elnyomó és erőszakszervezetek hoztak döntést. Köztük vannak olyanok is, akiket egészen másért ítéltek el, mint amiért el lehetett volna. Prónay Pál, a fehérterror egyik aktív vezetője is köztük volt.

Egy tizenöt éves orosz törvény miatt a Központi Kárrendezési Iroda rehabilitáltként tartja nyilván Prónay Pált, a fehérterror egyik aktív, vitatott életművű vezetőjét.

Az 1991-es törvény szerint "az elnyomószervezetek határozataiból fakadó bírósági funkciókat ellátó szervezetek ítéletjeit" felül kell vizsgálni. Az elbírált szervezetek körébe tartoztak a különféle kollégiumok, a belügyminisztérium szerveként működő csoportok, valamint a KGB elődje is.

Húsz év a távolban egy fehér vitorla


Prónay Pál

Prónayt 1946. júniusában is egy hasonló testület ítélte 20 éves kényszermunkára kémkedés és szabotázs miatt, olvasható a kuruc.hu weboldalon, egy családtag által nyilvánosságra bocsátott iratban.

A közelmúltban a moszkvai ügyészség által hozott döntés szerint Prónay egyik vádpontban sem volt bűnös. Külügyi forrásaink szerint 1991 óta 918 ezer embernek vizsgálták felül az ügyét azok közül, akiknél politikai motivációk is közrejátszhattak az 1917 óta megszületett ítéleteknél. 138 ezer esetében találták megalapozottnak az ítéletet, 129 ezren pedig részleges rehabilitációt kaptak.

Prónay Pál az I. világháború után századosként különítményt szervezett, amellyel bevonult a trianoni békeszerződésben Ausztriához csatolt nyugat-magyarországi területekre, olvasható a sulinet.hu nevű portálon.

Napokig saját országot tudott magáénak

Az elsovalaszto.hu szerint 1921. októberében Prónay a nyugat-magyarországi Felsőőrön (ma: Oberwart) "alkotmányozó gyűlést" rendezett, majd Nyugat-Magyarországot "Lajta Bánság" néven önálló tartománnyá kiálották ki.

A Magyar Életrajzi Lexikon az 1874-ben született Prónay Pálról azt is megjegyzi, hogy a tanácshatalom bukását követő hónapokban különítménye "vidéken és Bp.-en tömegesen kínozta meg és végezte ki a kommunista vezetőket, parasztokat és zsidókat".