Csődközelben a Proware Kft.

2003.07.16. 13:42
A végelszámolás alatt álló In-Forrás XXI. Kht. tartozásai miatt csődközelbe került a néhány nagy állami vállalat tavalyi átvilágításáról elhíresült informatikai cég. Tarjányi Péter, a Proware ügyvezetője valótlan állításokkal, a sajtó félrevezetésével és politikai nyomásgyakorlással vádolja Baja Ferencet, a MeH politikai államtitkárát.
"Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy mások mellett én is tájékoztattam Baja Ferenc államtitkárt az In-Forrásnál zajló adatvédelmi projektről. Nem felel meg a valóságnak, hogy nem tudott róla." - mondta Tarjányi Péter, a Proware Kft. ügyvezető igazgatója a cég szerdai sajtótájékoztatóján. Tarjányi szerint az In-Forrás még 2002-ben keletkezett tartozásai miatt nehéz helyzetbe került több, a projektben részt vevő vállalat, köztük a Proware is, ahol emiatt nemsokára elbocsátásokra is sor kerülhet. Az ügyvezető szerint Baja Ferenc félrevezette a sajtót amikor a Kht. ügyvezetője magánakciójának minősítette a vitatott projektet.

Baja cáfolt

Baja Ferenc több ízben cáfolta, hogy tudott volna a felügyelete alá tartozó In-Forrás Kht. bizonyos kötelezettségvállalásairól - köztük a Nemzeti Adatvagyon Védelmi Projektről, illetve egy nagy összegű vírusvédelmi beszerzésről. Tarjányi szerint a végelszámolás alatt álló Kht. bruttó 560 millió forinttal tartozik a projektekben érintett mintegy két tucat vállalkozásnak, amelyek már a közterheket is befizették a Kht. által több mint hét hónapja befogadott számlák után. Az In-Forrás Kht. Baja utasítására annak ellenére nem fizetett, hogy az adatvagyon védelmi projekt végrehajtására kormányhatározat van érvényben Tarjányi szerint.

Etikátlan nyomásgyakorlás?

A Proware-nek járó pénzek visszatartásában Tarjányi szerint annak is szerepe van, hogy cége "nem volt hajlandó eleget tenni annak a nyomásnak, hogy megalapozatlanul, nem alátámasztható adatok alapján olyan információk is bekerüljenek az In-Forrás Kht. átvilágítási összefoglalójába, melyek végül szinte bizonyosan nem igazolhatók, de arra azért alkalmasak lehetnek, hogy egyesek később etikátlan módon, saját politikai érvényesülésük érdekében használják fel azokat." Az In-Forrás tavaly augusztusi átvilágításával, majd további feladatainak áttekintésével Baja Ferenc bízta meg a Proware-t.