Közpénzszórás a pénzügyi felügyeletnél?

2003.05.27. 09:43
Csak a takarítónők nem utazgattak külföldre, százmilliókat fizettek ki szerződés nélkül, több vezető két csapból is kapott pénzt ugyanazon munkáért. Ilyen ellenőrizetlen rémhíreket terjesztenek kormánykörökben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről, ám a pletykákat nem lehetséges ellenőrizni. A kormány ugyanis - egyébként szokás szerint - titkosította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal témába vágó jelentését, ám gyakorlatával ellentétben nem tette közzé a vizsgálat összefoglaló megállapításait. Pedig eddig úgy tűnt, a Köztársaság téren és a Parlamentben kifejezetten pikkelnek Szász Károly PSZÁF-elnökre.
A kormányváltást követően az új kabinet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feladatául szabta, hogy vizsgálja ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) működésének törvényességét. Az Index információi szerint a Kehi a felügyelet 2001. januárja és 2003. februárja közötti időszakát ellenőrizte. A kabinet februárban elfogadta a vizsgálati jelentést, egyúttal több évre titkosította az anyagot, ahogy azt minden ilyen esetben teszi. Részleteket azonban nem közölt sem a Kehi, sem pedig a kormány arról, milyen esetleges törvénytelenségeket tártak fel. A vizsgálódás eredményéről eddig egyedül Keller László közpénzügyi államtitkár tett említést "A törvényhozás a korrupció ellen" című konferencián.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapja így tudósít a konferenciáról: " Egy másik, a napokban megjelent KEHI-jelentést említve az államtitkár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) belső működési problémáiról szólt. Mint mondta, 30 százalékos hátralék halmozódik fel azért, mert nem volt kijelölt szervezeti egysége a PSZÁF-nak arra, hogy a bírságokat beszedje. Keller László a KEHI vizsgálatának egyik megállapításával kapcsolatban jelezte: a PSZÁF-nál szerinte kijátszották az engedélyezett köztisztviselői keretet munkaerő-kölcsönzéssel, valamint olyan munkakörökben alkalmaztak embereket megbízási szerződéssel, ahol csak köztisztviselőket lehetett volna." Az Index úgy tudja, hogy ezekre a megbízási szerződésekre az elmúlt két évben több tízmillió forintot fordítottak.

Titkok és pletykák

A jelentés tartalmának közlője tehát államtitkot sért, ami nem akadályozott meg több - nem meglepő módon neve elhallgatását kérő - a dokumentum tervezetét ismerő forrást abban, hogy az Index érdeklődésére beszéljenek róla. A szigorúan nem hivatalos beszélgetésekben szó esett például arról, hogy az egyik évben a felügyelet összes munkatársainak- beleértve a portásokat és a gépírókat is - közel fele utazott volna hivatalosan külföldre. Rebesgettek olyasmit, hogy a pénzügyi szervezetek őrei szerződés nélkül fizettek volna ki több százmillió forintot egy, a PSZÁF által alapított külső cégnek meg hogy a székház fenntartása bizonyos számítások szerint évi 1 milliárdba kerül, meg hogy egyes felügyeleti vezetőkkel a munkaszerződésük mellett ugyanazon feladat ellátására megbízási szerződéseket is kötöttek volna. Nem tudhattuk, hogy ezeknek a híreszteléseknek van-e bármiféle valóságalapjuk (sőt azt sem, hogy a KEHI jelentésében szerepel-e egyáltalán ilyesmi).

A köd a felügyelet és a KEHI megkeresése után sem oszlott el. A PSZÁF kimérten a titkosságra hivatkozott és egyelőre elzárkózott bármiféle nyilatkozattól. A cikk megjelenéséig a KEHI sem reagált elküldött kérdéseinkre. Főként azt szeretnénk megtudni, hogy a korábban megszokott módon miért nem közölték a részleteiben amúgy titkosított jelentés kivonatos lényegét. Informális csatornákon azt is szerettük volna megtudni, hogy az eddig általában harciasnak mutatkozó KEHI miért nem tett feljelentéseket. Erre kaptunk - informális - választ: azért nem terveznek jogi lépéseket, mert úgy érzékelik, hogy erre nincsen kormányzati szándék. Pedig korábban még úgy tűnt, hogy a kormánykoalíció hangadói kifejezetten megorroltak Szász Károly PSZÁF-elnökre, aki elkövette például az Ősbűnt és az előző kormány alatt a Földi László-féle Defend Kft.-t szerződtette a felügyelet épületeinek őrzésére.

Addig titkos, amíg a kormány nem tárgyalta
A kormány nem tárgyalta még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló jelentést, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) készített, így annak tartalma egyelőre titkos - közölte Gál J. Zoltán az MTI érdeklődésére kedden. A kormányszóvivő hozzáfűzte: minden Kehi-jelentés titkos addig, ameddig a kormány nem tárgyalja, és csak ezt követően hozzák nyilvánosságra a vizsgálat összefoglaló megállapításait, ez korábban is így volt. A kormányszóvivő nem kívánt részleteket elárulni a jelentésben foglaltakról, csupán annyit jegyzett meg: a törvényesség egyik fontos őrénél, mint a PSZÁF, különösen nem szerencsés, ha törvénytelenség gyanúja merül fel.