Ragáts: Ha lemondok, veszélybe kerül az MTV

2003.11.09. 15:50
Nem kíván távozni az MTV Rt. elnöki posztjáról Ragáts Imre, aki ellen a közszolgálati televízió kuratóriuma az áprilisban kötött reklámszerződések miatt indított vizsgálatot. Ragáts szerint lemondása esetén veszélybe kerülne az MTV működése. A vizsgálat kezdete óta először az Indexnek nyilatkozó tévéelnök cáfolta azt a több napilapban is közölt információt, amely szerint önkéntes távozásról állapodott meg a kurátorokkal, annak érdekében, hogy elkerülje a büntetőjogi felelősségre vonást.
Az MTV elnöke elismerte ugyan, hogy megfordult a fejében a lemondás gondolata, de mint mondta, felelősséggel tartozik a tévé "1400 belsős és közel 500 külsős munkatársának, és műsorainak jövőjét" nem teheti kockára távozásával.

Keményebbek a kurátoroknál

A reklámszerződések ügyében indított vizsgálat kezdete óta a sajtó elől elzárkózó Ragáts Imre az Indexnek nyilatkozva cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint megállapodás született közte és az MTV kuratóriumi elnöksége között az önkéntes távozásáról.

A pénteken több lapban is napvilágot látott információ kapcsán az elnök úgy vélekedett, hogy az újságok hasábjain hevesebb támadások érték a 900 milliós reklámszerződések miatt, mint a kuratóriumban, ezért azt feltételezi, hogy "bizonyos csoportoknak állhat érdekében a mellette kiálló kurátorok befolyásolása, elbizonytalanítása".

Sokan szeretnének közel kerülni

Ragáts szerint sokan szeretnének az MTV közelébe kerülni, de ez csak akkor sikerülhet, ha őt elmozdítják pozíciójából. Mint fogalmazott, félő, hogy lemondása után az MTV-ben kialakult zűrzavaros állapotokat sokan kihasználnák. Az eddig felépített struktúrában, és a kinevezett személyi állományban további károkat okoznának.

Ragáts Imre szerint irányítása alatt sikerült a nézettség csökkenését megállítani, a nézőket visszacsábítani a közszolgálati tévé képernyője elé, és elindult egy tudatos műsorkoncepció építése. A tévéelnök egyébként a vizsgálat tárgyát képező szerződésekről azt állította, hogy azokat az intézmény érdekeit szem előtt tartva kötötte. Elismerte, hogy a három céggel létrejött megállapodás gazdasági szempontból vitatható, azonban az első adandó alkalommal korrigálta azt, az MTV-t az ügylet kapcsán anyagi kár nem érte.

Tévék, újságok

Az MTV kuratórium elnöksége csütörtökön a felügyelő bizottság jelentésének elkészülte után másodszor is elhalasztotta a döntést az ügyben. A testület kedden tárgyal ismét napirendjére az időközben felbontott reklámszerződésekről. Ragátsot közel két hete rendelte be először rendkívüli ülésére a kuratórium. Az ülést követően a Magyar Hírlap azt írta, hogy három, "az RTL Klub érdekeltségébe tartozó" médiaügynökség 900 millió forintért vette meg a már tavaly is egymilliárdos forgalmat bonyolító MTV reklámidejét. A lapértesülést a kereskedelmi csatorna határozottan cáfolta.