A kuratórium egyhangúlag Ragáts menesztése mellett

2003.11.11. 17:09
Az MTV kuratórumi elnöksége keddi ülésén úgy határozott, hogy meneszti Ragáts Imrét a közszolgálati televízió éléről. A reklámszerződések ügye miatt indult vizsgálat lezárásaként az MSZP-SZDSZ-MDF összetételű testület egyhangúlag döntött az elnök leváltásáról. Ragáts az ülésről távázóban csak annyit mondott, "még én vagyok az elnök".
Az MTV titokban megkötött reklámszerződései ügyében kezdődött vizsgálat lezárásaként a köztévé kuratóriumi elnöksége egyhangúlag úgy döntött, megválik Ragáts Imrétől.

"Még én vagyok"

A testület keddi ülésén ismét megtárgyalták a 900 millió forintért eladott MTV-reklámidő szerződésekről készült felügyelő bizottsági jelentést, amely a kiszivárgott sajtójelentések szerint számos tekintetben elmarasztalta a megállapodásokat áprilisban még alelnökként aláíró Ragátsot.

A szerződésekről az Indexnek nyilatkozó tévéelnök is elismerte, hogy megkötésük gazdasági szempontból vitatható volt, hiszen saját adatai szerint már tavaly 1 milliárdos bevételt produlkát az MTV. Ragáts azonban úgy vélte, hogy távozásával veszélybe kerülne a csatorna működése, ezért bejelentette: a sajtóértesülések ellenére nem mond le. A mai ülés befejezése előtt távozó Ragáts újságírói kérdésre szintén úgy fogalmazott, hogy "még én vagyok az elnök".

A Ragáts Imre nevében nyilatkozó sajtóreferens közlése szerint az "MTV elnöke továbbra is úgy véli, hogy visszahívásának kezdeményezése mögött immár nem a reklámszerződések ügye áll. Sokan szeretnének az intézmény közelébe jutni, s ezt csak akkor tehetik, ha őt elmozdítják a helyéről". A sajtóreferens hozzátette: "egy hosszú, bizonytalan időszak várhat az MTV-re, és az újabb elnökválasztási procedúra akár az intézmény teljes összeomlásához is vezethet."

Egyhangúlag leváltva

A kuratórium nyolctagú elnöksége Ragáts eltávolításáról döntött. Czeglédy László, a testület elnöke az ülést követően azt jelentette be, hogy az MSZP-SZDSZ-MDF összetételű elnökség egyhangúlag az elnök menesztése mellett foglalt állást. Czeglédy bejelentette, hogy az ülés következő napirendi pontja lesz a nagykuratórium összehívásáról szóló döntés. Az elnök menesztéséről ugyanis az MTV társadalmi szervezetek küldötteiből választott nagykuratóriumának kell kimondani a végső szót. Ceglédy László elmondta, hogy az elnök végkielégítéséről a leváltás után tárgyalnak.

"Kurátoraink végzik a dolgukat" - vélekedett a döntést követően Újhelyi István. Az MSZP médiapolitikusa megjegyezte: a párt delegáltjai szerződésről szerződésre vizsgálják az elmúlt időszak megállapodásait.

November 20-ra hívja össze a Magyar Televízió közalapítvány kuratóriumának rendkívüli ülését a testület elnöke. A tanácskozás egyik napirendi pontja lesz a Ragáts Imre visszahívásával kapcsolatos kezdeményezés - közölte Czeglédi László az ülést követően.