Már keresik Ragáts utódját

2003.12.19. 08:59
Végkielégítés nélkül távozik a Magyar Televízió elnöki székéből Ragáts Imre, ami valószínűleg nem okoz számára újabb gondot, hiszen egészen a legutóbbi időkig fizetést sem kapott a megkötött munkaszerződés hiánya miatt - írja a Népszabadság. Megindult a találgatás, ki költözzön a megüresedett tévéelnöki irodába.
Az MTV Kuratóriumának elnöksége döntött úgy, hogy nem jár a végkielégítés, amikor elfogadta Ragáts lemondását, amiben már nem volt szó egészségügyi okról (ha a szövegben ez szerepelt volna indoklásként, járt volna számára pénz).

A volt elnök több olyan titkos szerződést kötött korábban, amely hátrányos a Magyar Televízió részére, és amelyről csak most szerezett tudomást a köztévé kuratóriumi elnöksége. A legutóbb napvilágra került megállapodás például arról szólt, hogy a tévéelnök nevelt lánya cégétől a piaci ár háromszorosáért, 55 millió forintért egy tízéves természetfilm-sorozatot vásárolt.

A civil kurátorok szerint Ragáts immár menthetetlen helyzetbe került, ennek ellenére továbbra is úgy látják, hogy az elnök nélküli állapotnak kedvezőtlen hatása lesz a Magyar Televízióra. Tartanak attól, hogy ismét hosszas politikai alkudozások kezdődnek majd a tévéelnök személyéről. A Népszabadság értesülései szerint volt arra szándék, hogy Ragátscsal gyorsan kineveztessenek egy alelnököt, aki ügyvezetőként átvehetné az irányítást. Kósa-Somogyi György és Szabó Stein Imre nevét emlegették, személyükben azonban már korábban sem tudtak megállapodni a kuratóriumba tagokat delegáló pártok.

Szabó Stein indította el azt a vizsgálatot, melynek nyomán kipattant Ragáts mostohalányának ügye. Kósa-Somogyi korábban Kiss Péter kancellárminiszter tanácsadója volt.

A kuratórium elnöke cáfolta, hogy január 1-jéig azaz, a még hivatalban lévő Ragáts alelnököt nevezne ki, így az ügyvezető a jelenlegi egyetlen alelnök, Pinke György gazdasági vezető lesz.