Feljelentették a volt tévéelnököt

2004.03.26. 11:51
Többszöri halasztás után az MTV Rt. pert indít Ragáts Imre ellen. A volt tévé elnöknek azért kell felelnie, mert családtagjaival olyan szerződést kötött egy dokumentumfilmre, amelyért a "normális ár" többszörösét fizette ki. Később a kuratórium megkerülésével titkosíttatta a szerződést.
Polgári pert indít a Magyar Televízió Rt. az ellen a cég ellen, amellyel jogtalanul kötött később titkosított filmvásárlási szerződést tavaly Ragáts Imre, az intézmény akkori elnöke. A cégben üzletrésze van Ragáts családtagjainak is. "Most fogalmazzuk a keresetlevelet" - mondta Pinke György, közölve: az általuk korábban szabott határidőig a cég nem írta alá azt a dokumentumot, amelyben a felek semmisnek ismerik el a Ragáts Imre távozásának napján nyilvánosságra került, egy búvárfilm-sorozat megvásárlásáról szóló szerződést. Ezért most a bíróságtól kérik a semmisség kimondását.

Keresztbe-kasba

A Keresztül-kasul a tengereken című búvárfilm-sorozat egy adásperce kategóriája átlagárainak hat-hétszeresébe került. A sorozat több mint négyszer drágább volt az MTV számára, mint az utóbbi évek legköltségesebb ilyen műsorának egy adásperce - mondta Haraszti Miklós, a tévé kuratóriumi elnökségének egyik tagja. A műsort korábban a Spetrum televízió is műsorára tűzte, írta a HVG. Ragáts ráadásul, noha kötelezték erre, a szerződéssel megkerülte a kuratóriumot, és titkosíttatta a szerződést.

Mindent vissza

Már decemberben felszólította az MTV Rt.-t az intézmény közszolgálati kuratóriuma, hogy nyilvánítsa semmisnek a szerződést és állítsák helyre az eredeti állapotot. Ez Pinke György korábbi közlése szerint azt jelenti: "mi visszaadjuk a kazettát, ők fizessék vissza a közel 14 milliós átutalást".

Rögtön lemondott

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége februárban döntött úgy, hogy felszólítja az MTV vezetését, tegyen ismeretlen tettes ellen feljelentést az ügyben. A HVG tavaly december 18-i számában jelent meg, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke" az MTV részére. Az üzletben benne volt az exelnök nevelt lánya is. Ragáts Imre nem sokkal azután, hogy a hír nyilvánosságra került - egészségi okokra hivatkozva - január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap, azaz december 18-án egyhangú szavazással elfogadta a lemondást.