A rendőrség háromszor akarta kihallgatni Rejtőt

2003.11.04. 11:13
A legfőbb ügyész állításával szemben a rendőrség háromszor is jelezte az ügyészségnek, hogy szeretné kihallgatni Rejtő E. Tibort, a K&H Bank volt vezérigazgatóját, a milliárdos sikkasztás egyik gyanúsítottját - állította a rendőrség illetékese a keddi Napkeltében. Bizalmatlanság és szakmai vita a rendőrség és ügyészség között.
Ferenczi László, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója kedden az MTV Nap-kelte című műsorában beszélt az ügyészség és a rendőrség "szakmai vitájáról". Arra az újságírói felvetésre, hogy Rejtő E. Tibor talán azért akar a rendőrség helyett az ügyészségnek vallani, mert "túl sok kormánytag érintett az ügyben", és a rendőrség kormány alá rendelt szerv, a vezérőrnagy elmondta: "az, hogy valaki a kormány alá van rendelve, tekinthető egy normális állapotnak, mint ahogy nagyon sok helyen az ügyészség is a kormány alá van rendelve. Azt gondolom, önmagában a kormány alá rendelés nem jelent semmilyen befolyást az eljárásra".

Bizalmi viszony

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség a rendőrség előzetes tájékoztatása nélkül hallgatta ki a volt bankvezetőt és szállította büntetés-végrehajtási intézetbe, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese kifejtette: nem a törvényesség kérdése merül fel az eset kapcsán. "De azt gondoljuk, az új büntető-eljárási törvény által kialakított rendszerben, ahol az ügyész még nagyobb szerepet kapott a korábbiaknál, különösen fontos a bizalmi viszony" - mondta a vezérőrnagy.

Háromszor

Polt Péter szerint a rendőrség csak a tervezett kihallgatás napján jelezte, hogy meg akarja hallgatni Rejtő E. Tibort, miközben ő már az előző nap intézkedett a gyanúsított átszállításról. A vezérőrnagy erre reagálva megjegyezte: a volt bankvezető kihallgatása szerepelt az augusztusi vizsgálati tervben, igaz, időpont-megjelölés nélkül. De a rendőrség heti jelentéseket készít az ügyészségnek, és az átszállítást megelőző napon délig jelezte is, hogy másnap reggel szeretné kihallgatni a gyanúsítottat. "Ezt követően az átszállítás napján is jeleztük ezt a napi jelentésben. Tehát háromszor jeleztük, hogy Rejtő E. Tibort szeretnénk kihallgatni" - tette hozzá. "Nem megnyugtató és egyfajta bizalmatlanságot is tükröz, hogy nem lehetett nekünk megmondani azt, hogy el lesz szállítva Rejtő E. Tibor. (...) Egy normális együttműködésben joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi volt az oka annak, hogy ezt nem lehetett velünk közölni" - jelentette ki a vezérőrnagy.

Megjegyezte: ellenpélda is van, nem sokkal később az ügy szír gyanúsítottját is kihallgatta az ügyészség, "ott viszont ezt napokkal előbb jelezték". Ferenczi László megismételte Salgó László országos rendőr-főkapitány korábbi kijelentését, miszerint az ügyek döntő többségében nincs semmilyen probléma a rendőrség és ügyészség együttműködésével, csak néhány, úgynevezett "kiemelt ügyben". Elmondta, hogy Kulcsár Attila asszisztense ügyében majdnem ugyanaz történt, mint a volt bankvezetővel, csak "nem tártuk a nyilvánosság elé ezeket a szakmai vitákat".

Valahány név a naptárban

Rejtő E. Tibor és Kulcsár Attila rendőrségnél lévő naptárával kapcsolatban leszögezte: önmagában az, hogy a naptárban szerepelnek nevek és találkozások, nem jelent se jogsértést, se bűncselekményt. "Ezek közül az az érdekes számunkra, amely valamilyen bűncselekmény elkövetéséhez kapcsolódik" - jelentette ki, hozzátéve: nem fogják a naptárakban szereplő összes személyt kihallgatni és megkérdezni, követtek-e el bűncselekményt, hanem előbb vizsgálják a bűncselekmény elkövetési körülményeit és ha ehhez tartozik találkozó, akkor természetesen kihallgatják az érintetteket.