Rendkívüli parlamenti ülés lehet a jövő héten

2006.03.29. 15:27
A négy parlamenti párt állásfoglalást vár az Országos Választási Bizottságtól (OVB), hogy kimondja: nem kötelező a szavazáson borítékban bedobni az urnába a szavazólapot. Az OVB ilyet valószínűleg nem fog megállapítani, így a négy pártnak a jövő héten várhatóan rendkívüli ülésen kell módosítania a kétharmados jogszabályt.

A láncszavazás kiküszöbölését célzó törvénymódosítás érdekében rendkívüli parlamenti ülés megtartását kezdeményezi a jövő hétre a négy parlamenti párt az Országgyűlés elnökénél, adta hírül az MTI. Erről az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF képviselői állapodtak meg a választásokra országos listát állító tíz párt képviselőjének szerdai budapesti egyeztetésén.

Horn Gábor, az SZDSZ képviselője az Indexnek annyiban árnyalta a képet, hogy a rendkívüli ülést csak abban az esetben hívnák össze, ha csütörtökön az Országos Választási Bizottság nem adna ki állásfoglalást a kérdésben.

Csalásra ad alkalmat

A Fidesz napok óta szorgalmazza, hogy ne legyen kötelező borítékba helyezett szavazólapokat dobni az urnákba, mert szerintük ez választási csalásra ad alkalmat. A rendkívüli ülés összehívását Rogán Antal, a Fidesz szóvivője vetette fel a megbeszélésen. Rogán jelezte, hogy a Fidesz elkészítette a választási eljárásról szóló törvény módosítását célzó indítványát.

Múlt szombaton a tápiószecsői MSZP vezetője, a Hír Tv-nek azt nyilatkozta, hogy 2002-ben a szocialisták kihasználták a borítékos szavazás gyengéit, és úgynevezett láncszavazásos módszerrel sértették meg a választási törvényt.

Beviszi, bedobja, kicsempészi

A láncszavazásos módszer lényege, hogy az első választó, akit megbízott a csalásra készülő párt, az urnába csak a borítékot dobja be, a szavazólapot viszont kicsempészi. A párt aktivistái az így megszerzett szavazólapon saját jelöltjüket bejelölik, és a lapot átadják a következő szavazónak, aki a fülkében ezt az ellenőrzött példányt rakja a borítékba, és a sajátját kiviszi megbízóinak. A szavazók minden egyes lapért kétezer forintot kaptak, mondta a férfi, akinek pártban betöltött szerepét, és hitelességét megkérdőjelezték.

A Fidesz szerint csak úgy lehet a csalást kiküszöbölni, ha a boríték helyett a lapot magában (boríték nélkül) is érvényesen be lehet dobni az urnába.

Az OVB csütörtöki ülésének összehívását a testület elnöke, Szigeti Péter jelentette be az egyeztetésen. Az Indexnek az elnök elmondta, hogy az OVB dönt a pártok javaslatairól amelyek között szerepel, hogy a választási csalások megakadályozása érdekében a szavazólapokat mindkét oldalon hivatalos pecséttel jelöljék meg az urnába helyezés előtt, ne használjanak borítékokat, ne lehessen kivinni a szavazóhelyiségből a szavazólapokat, illetve a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne használhassanak jeltovábbító eszközt.

Nagy siker

A rendkívüli parlamenti ülés összehívása kérdéses, hiszen a külföldi szavazóhelyeken a hét végén megkezdődnek a parlamenti választások. Az Indexnek Halmai Gábor, az OVB tagja ugyanakkor azt mondta, nem olyan mélységű a változtatás, hogy ne lehetne a már elindított szavazási procedúra közepette megváltoztatni a jogszabályt.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője szerint a döntést, ha valóban összehívják a parlamentet a borítékügyben, nagy sikerként könyvelheti el a Fidesz, de figyelemre méltó együttműködést jelent a pártok között is.

Rytkó Emília, az OVI vezetője elmondta, hogy a pártok által készített javaslatot csütörtökön 17 órakor rendkívüli ülésen tárgyalja majd meg az Országos Választási Bizottság.

Még nem szóltak

A parlament elnökénél szerda délutánig senki nem kezdeményezte rendkívüli ülés összehívását. Az Országgyűlés egyik illetékese szerint ehhez a kormány vagy a képviselők egyötödének kérése kellene. A rendkívüli ülés összehívásakor - indokként - törvényjavaslatot kell benyújtani, és meg kell jelölni az ülés időpontját is. Ezután összeülhet a házbizottság, és ha konszenzus alakul ki, akkor a házelnök összehívhatja a rendkívüli ülést. Ezután küldik ki a napirendi javaslatot; ezt az ülés előtt 48 órával meg kell tenni.

A parlament illetékese szerint - ha a pártok erről megállapodnak - a rendkívüli ülést minél hamarabb össze kell hívni, hogy a törvényjavaslatot legyen idő elfogadni, kihirdetni és végrehajtani.