Rendkívüli ülésen faggatná Medgyessyt a Fidesz

2004.01.20. 18:05
Rendkívüli parlamenti ülés megtartását kezdeményezi a Fidesz, január 26-ára. Itt a gazdaságpolitikával kapcsolatos kérdésekről faggatnák a miniszterelnököt, illetve a pénzügyminisztert. A házszabály adta keretek közt a rendkívüli ülést összehívják - közölte a parlament sajtófőnöke.
A Fidesz parlamenti frakciójának elnöksége 2004. január 26-ára az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi - tudatta az ellenzéki képviselőcsoport vezetése keddi közleményében. A frakcióelnökség az ülés összehívását azzal indokolja, hogy "a rendszerváltás óta nem fordult még elő (...), hogy az ország költségvetése egy héttel a hatálybalépését követően megbukott volna", amit "Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter is elismert."

"A Fidesz-frakció elnöksége szerint elfogadhatatlan, hogy amikor egy héttel az új költségvetés életbelépése után kiderül, hogy az hamis számadatokon alapul, sem a büdzsét kidolgozó szakminiszter, sem az ország költségvetéséért felelősséggel tartozó miniszterelnök nem kíván nyilvánosan magyarázatot adni arra, hogy a polgárok, valamint az Országgyűlés megtévesztéséért kit vagy kiket terhel a felelősség" - áll a közleményben, utalva arra, hogy a költségvetési bizottság hétfői ülésén Veres János, a pénzügyi tárca államtitkára képviselte a kormányt.

A Fidesz csak remélni tudja, hogy a "nyilvános magyarázatadás elől bujkáló Medgyessy Péter részt vesz a Parlament rendkívüli ülésén és válaszol a kérdésekre. A párt többek között tudni szeretné: milyen hatással lesz a polgárokra a "Draskovics-csomag", tervezi-e a kormányzat az eurozónába való belépés elhalasztását, hogyan kívánja megakadályozni Medgyessy Péter az államadósság drámai növekedését?

Összehívják az ülést

Altorjai Anita, a parlament sajtófőnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az Országgyűlés vezetése a házszabály biztosította keretek között össze fogja hívni a parlament rendkívüli ülését. A házszabály szerint a köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az Országgyűlést rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni. A kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. A házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia.

Kovács nem emlékszik Orbán bizottsági jelenéseire

Kovács László MSZP-elnök nem tartja indokoltnak a parlament rendkívüli ülésének összehívását. "A 2004-es költségvetés nem bukott meg, ezt a szakértők véleménye is megerősíti" - reflektált az ellenzéki véleményre az MTI-nek a kormánypárti politikus. Hozzátette, a hiány lesz nagyobb, mint amit a költségvetés tartalmaz. Kovács László úgy vélte, ez még nem ok új költségvetés benyújtására. A pártelnök a Fidesznek arra a felvetésére, hogy sem a miniszterelnök, sem a pénzügyminiszter nem jelent meg a költségvetési bizottság hétfői ülésén, közölte, Medgyessy Péter más elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni, László Csabát pedig Veres János politikai államtitkár képviselte. "Nem emlékszem arra, hogy Orbán Viktor valaha meg tudott volna jelenni négy év alatt bizottsági üléseken" - tette hozzá a szocialista pártelnök a volt kormányfőre, a Fidesz elnökére utalva.

Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes az MTI-vel közölte, amennyiben a Fidesz a rendkívüli ülés összehívásának tartalmi és alaki feltételeinek eleget tesz, az MSZP-frakció "nagy valószínűséggel el fog menni" az ülésre. Szavai szerint ha komoly lenne az ellenzéki párt szándéka, "akkor ezt a szándékot az alkotmány és a házszabály szerint írásban ma a házelnöknek közvetítették volna, vagyis én azt mondom, hogy ez egy kommunikációs fogás, és a hisztériakeltésen túl a forintárfolyamra spekulálókat segíti".

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, frakcióvezetője az MTI-vel közölte, a szabad demokraták a házbizottság tanácskozásán foglalnak állást a rendkívüli ülésről.