Rendrakó Gergényi a BRFK élén

2003.06.19. 13:10
Távozik posztjáról négy megyei és a fővárosi rendőrfőkapitány. A BRFK vezetője a Belügyminisztériumban kap feladatot. Három megyében visszavonták a főkapitányi megbízatást, egy esetben pedig a "szolgálat érdekében" kérte Salgó László az áthelyezést. A rendőrség vizsgálja, hogy valóban orvvadászaton érték-e az egyik leváltott megyei főkapitányt. Két megyében még nem született döntés az utódlásról.
Július elsejétől távozik posztjáról Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Budapest rendőrfőkapitánya - jelentette be a személyi változásokról tartott csütörtöki tájékoztatón Salgó László országos rendőr-főkapitány.

A szigorú
Salgó László szerint Gergényi Péter annak az iskolának a képviselője, melyet maga is sajátjának vall. Innovatívnak, szakmailag jól felkészült vezetőnek tartja, aki sokat javított a megye közbiztonsági helyzetén. Gergényi nevéhez számos szigorítás, és különleges rendőri egységek felállítása fűződik. Megszigorította az idegenrendészeti szabályokat. Intézkedései révén nagymértékben csökkent a bűncselekmények száma. A rendőrségen belül sokan úgy vélik, a közbiztonság javítása érdekében hozott intézkedések Gergényit az egyik legsikeresebb rendőrfőkapitánnyá tették.
Kökényesi Antal vezérőrnagy, a BRFK vezetője a a Belügyminisztériumban főosztályvezetői beosztást kap a bűnmegelőzés területén. Utódjául Gergényi Pétert, Bács-Kiskun megye jelenlegi főkapitányát nevezik ki. Kökényesi Antal öt évig vezette a főváros főkapitányságot, Salgó László szerint ezalatt eredményeket ért el a közbiztonság javítása terén, azonban a közvéleménykutatások eredményei szerint az elmúlt egy évben a rendőri korrupció nem csökkent.

A főkapitány elmondta, kedvező változásokat remél az eddig is más stílusban és más szakmai módszerekkel dolgozó Gergényi Péter kinevezésétől. Salgó László számos területen vár el eredményeket. Ezek között szerepel a BRFK évek óta változatlan struktúrájának megújítása, a rendezvények, tömegdemonstrációk biztosításának új koncepciójának kidolgozása, a közlekedés-rendészet megújítása, a korrupció visszaszorítása, és a gyorsabb, hatékonyabb rendőri intézkedés. Gergényi Péter több évig vezette a Bács-Kiskun megyei kapitányságot, előtte 20 évig a fővárosban dolgozott.

Vidék és baklövés

Az 55 éves Tóth Ferencet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét rendelkezési állományba helyezik. Salgó indoklása szerint új, dinamikus vezetésre van szüksége a kapitányságnak. Újságírói kérdésre válaszolva Salgó László elmondta, nem kapott arról jelentést, hogy Tóth Ferencet a közelmúltban orvvadászaton érték. Mint fogalmazott, nem egy emiatt tett javaslatot, hanem a kapitányság másfél évi szakmai munkája alapján. Hozzátette: az ORFK kommunikációs igazgatóját bízta meg annak kiderítésével, hogy "Tóth úr lőtt-e bakot, vagy sem".

Gergényi Péter
A belügyminiszter az országos főkapitány javaslatára a "szolgálat érdekében" áthelyezte Sutka Sándor dandártábornokot, a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét egy másik, fontos megyei főkapitányi beosztásba, Veszprém megyébe. Egyidejűleg visszavonta Kiss Mihály dandártábornok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének megbízatását, aki a döntést követően nyugállományba vonul.

Amíg a megüresedett főkapitányi posztok betöltéséről nem születik döntés, a szervezetszerű helyettesesek látják el a főkapitányok feladatait. A személyzeti változások július 1-től lépnek életbe. Két megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben, illetve Hajdú-Bihar még nem született döntés az utódlásról, de rövidesen megnevezik a jelölteket.

Több vezetőcsere egyelőre nem lesz

"Az éves mérleget ezennel lezártam - mondta Salgó László. - A következő értékelésig a vezetésben nem várható személyi változás". Azonban nem zárhatók ki a későbbiekben további személycserék, ugyanis az új főkapitányoknak is lehetnek a személyi kérdéseket érintő elképzeléseik.

Demszky jó viszonyra törekszik
A főpolgármesteri hivatal a jövőben is szeretné fenntartani a városvezetés és a rendőrség között Kökényesi Antal idején kialakult "kiemelkedően jó viszonyt" - áll Demszky Gábor főpolgármester közleményében. A városvezetés idén 180 millió forintos támogatást nyújt a BRFK-nak, a jövőben ezt a kapitányság jó teljesítményének fügvényében folyósítanák. Demszky elsősorban több rendőrt szeretne látni az utcákon, de a közlekedésbiztonság növelését és a betörések hatékonyabb felderítését is kiemelten fontosnak tartja.