Polgári körben az óbudai romák

2002.07.17. 12:57
Roma polgári kört alakított az óbudai cigány önkormányzat vezetője. A Tarlós István III. kerületi polgármesterrel szorosan együttműködő Fátyol Mihály szerint a csoport elősegíti tagjai közéleti tisztánlátását. Farkas Flórián, a Fidesz színeiben a parlamentbe jutott OCŐ elnök nem érti, hogy a pártja által támogatott polgári köröknek mi közük a cigánysághoz.
"Nem fogalmaztunk meg semmilyen elvárást azzal kapcsolatban, hogy a romák is alakítsanak polgári köröket" - jelentette ki az Index kérdésére Farkas Flórián, az Országos cigány Önkormányzat vezetője.

Nehéz összefüggés

A Fidesz országos listáján a parlamentbe jutott Farkas véleménye szerint egyébként nehéz összefüggést találni a magyarországi romák átlagos életkörülményei és a polgári körök értékrendje között. A polgári csoportok létrehozását támogató Fidesz képviselője kérdésünkre elmondta, nem tudott arról, hogy az OCÖ kulturális kabinetjének vezetője maga is polgári kört hozott létre. Farkas szerint a hazai cigányság élethelyzetére még nem alkalmazható a polgári jelző.

Kerületi tisztánlátás

Fátyol Mihály, a III. kerületi cigány önkormányzat vezetője viszont hasznosnak értékelte, hogy Orbán Viktor, volt miniszterelnök felszólításának engedve megalapította saját polgári körét, és azt telefonon bejelentette a Fidesz helyi szervezetnél. A Tarlós István kerületi polgármesterrel szoros együttműködő Fátyol szerint a csoport összejövetelein tartott előadások elősegítik a tagok közéleti tájékozódását. Az alapító elmondta, hogy az egyik megbeszélésen 34-en vettek részt.

Ha valaki úgy érzi

Az OCÖ Farkas Flóriánnal szemben álló alelnöke az Index kérdésére úgy vélekedett, hogy a Fidesz maga sem a cigányság képviselője. A párthoz való kötődése miatt Farkas lemondását követelő Pálfi Miklós szerint pedig végképp nem érthető, hogy mi közük van a polgári köröknek a magyarországi cigányság problémáihoz. Pálfi hozzátette azonban, hogy ha valaki úgy érzi, akár polgári köröket is alapíthat.