Ron Werber: Tanulmányom első öt oldala lehet nyilvános

2003.02.28. 21:23
Miközben Szekeres Imre pénteken második közleményében is biztosította Répássy Róbertet, hogy megtekintheti Ron Werber kampánytanácsadó tízezer dolláros tanulmányát, addig Werber közleményében úgy foglalt állást, hogy annak legfeljebb első öt oldala kerülhet nyilvánosságra. A szakember szerint sokakat kellemetlenül érinthetne a dokumentum nyilvánosságra kerülése, mert a jelentés megírásához mélyinterjúkat készített a Medgyessy-kabinet alkalmazottaival.
Szekeres Imre pénteken két közleményben is biztosította a fideszes Répássy Róbertet, hogy beletekinthet Ron Werber kampánytanácsadó 10 ezer dollárért készített tanulmányába. Pénteken délelőtt Szekeres levelet írt a fideszes honatyának, hogy hétfőn délben megtekintheti a kérdéses tanulmányt. Répássy szintén levélben visszakérdezett, hogy biztos megnézheti-e a papírt, hisz korábban Áder Jánosnak még azt válaszolta, az anyag harminc évig nem nyilvános. Szekeres második nyilatkozatában ismételten biztosította Répássyt: betkeinthet a tanulmányba, de aztán váratlanul megszólalt az ügyben maga Werber is.

Ron Werber: "Ez teljesen erkölcstelen..."
Hatékonyabbá tenni a munkát

"Arra kértek fel, hogy objektív és professzionális szervezeti értékelését adjam a kabinetnek. Csapatom és jómagam heteken át készítettünk interjúkat a Medgyessy-kabinet több tucat alkalmazottjával" - írja kormányzati megbízásáról Ron Werber szocialista kampánytanácsadó pénteki közleményében. "Csak egyetlen célom volt, bemutatni, hogy miként lehet hatékonyabbá tenni a munkát" - szögezi le.

Semmi köze az elemzésnek a politikához

"Elemzésemnek semmi köze a politikához, a kormányzati stratégiához vagy bármiféle államtitokhoz. Bizalmas javaslataim kizárólag a miniszterelnöknek és kabinetfőnökének szóltak, és ennek így is kell maradnia" - vélekedik a szakember kommünikéjében, hozzátéve, hogy "Ennek a dokumentumnak a nyilvánosságra hozatala a kabinet jó néhány munkatársát kellemetlen helyzetbe hozhatja, akikkel a jelentés elkészítéséhez szükséges mélyinterjúkat készítettem. Ez teljesen erkölcstelen és igazságtalan lenne velük szemben." Werber jelzi szakmai integritásába nem férne bele, hogy nyilvánosságra kerüljenek a mélyinterjúkban elmondottak.

"...és igazságtalan lenne..."
Két segítő

A tanácsadó a munkához két szakembert kért fel segítségül, akik "gazdag tapasztalatokkal rendelkeznek a kormányzati munka és a szervezetek értékelése területén". "Lelkiismeretem tiszta, mint Budapest szép kék ege és senkinek nem engedem, hogy a szakmai integritásomat kockára tegye."

"Senki nem másíthatja meg a szavamat"

Ron Werber szerint a dokumentum első öt oldala, amely a projekt célját és módszertanát ismerteti, nyilvánosságra kerülhet, de ezenkívül semmi több. "A miniszterelnöki kabinetben dolgozóknak elköteleztem magam, s az interjúk elkészítése előtt megígértük nekik, hogy mindez egy belső szakmai elemzéshez készül. Senki sem másíthatja meg ezeknek az embereknek adott szavamat".