Clinton embere Medgyessy mögött

2004.02.02. 17:23
Az Index információi szerint a kormány Jeremy Rosnert kérte fel az EU-s kampányfeladatok levezénylésére. Rosner az USA előző elnökének és külügyminiszterének volt NATO-bővítési tanácsadója. Bill Clinton és Madeleine Albright egykori embere élete nagy eredményei közé sorolja a hatvanmilliós Közép-Európa NATO-ba segítését, és már többször járt Magyarországon. Az Egyesült Államok egyik legismertebb politikai tanácsadócégnek felkérése egybeesik a kormány nagyszabású EU-kampányának közelgő indításával.
Nyolcmillió bolíviai jobb elnökhöz segítését és hatvanmillió közép-európai NATO-ba vezető útjának egyengetését tartja - egy tavalyi interjú szerint - a hírnevét megalapozó tetteknek Jeremy Rosner, aki az Index információi szerint a következő hónapokban a kormány felkérésére közreműködik majd az uniós kampány irányításában.

Albright aggódik Orbán miatt
A múlt héten Budapesten járt Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter szerint az amerikaiak általánosságban aggódnak "néhány olyan nacionalista vagy szélsőséges kijelentés miatt, amelyeket Orbán Viktor pártjából és egyes csoportokból némelyek hangoztatnak", és aggódnak az Európában növekvő antiszemitizmus miatt is. Albright sajtótájékoztatójájn kijelentette ugyanakkor "Orbán Viktor nekem azt mondta, ő nem antiszemita, és nem tett ilyen kijelentéseket".
Az elnök emberei

Az MSZP eddigi kampánymenedzserét, Ron Werbert váltó sztártanácsadó a 90-es évek végén az Egyesült Államok elnökének stábjában dolgozott. Jeremy Rosner Clinton elnök külügyi beszédírója és Madeleine Albright külügyminiszter NATO-bővítési tanácsadója volt, majd 1998-ban beszállt a Demokrata Párthoz közelálló Greenberg Quinlan politikai tanácsadócégbe.

A Greenberg Quinlan Rosner Research jelentős nemzetközi tapasztattal rendelkező vállalkozás. A Washingtonban, Londonban és Tel Avivban irodával rendelkező GQR honlapja szerint Clinton és Al Gore mellett megbízást kaptak Tony Blair, Gerhard Schröder és Ehud Barak választási kampányaiban való részvételre, de bekapcsolódtak Nelson Mandela dél-afrikai választásába is.

Gyakori látogató

Az amerikai céggel kötött megállapodásra vonatkozó kérdésre Braun Róbert, a miniszterelnök nyilvános szerepléseiért felelős helyettes államtitkár annyit közölt, hogy tudatják a nyilvánossággal, amint lesz mit tudatniuk. A GQR washingtoni központjában az Index kérdésére nem cáfolták az együttműködésre vonatkozó értesülést, de elmondták, hogy az ügyben egyedül Braun Róbert nyilatkozhat.

Rosner egyébként már nem először kerül kapcsolatba a magyarokkal. Úgy tudjuk, már korábban is tartott előadásokat a hazai politikai élet szereplőinek, korábban pedig Clinton megbízottjaként ő hozta azt a Göncz Árpád köztársasági elnöknek és Horn Gyula miniszterelnöknek írt levelet, amelyben az elnök elégedettségét fejezte ki a NATO-népszavazás eredményéért.

Az országértékelés után

Jeremy Rosner
A kormány legújabb kampányának elindítását Medgyessy Péter február 16-i országértékelő beszédéhez időzíti. A miniszterelnök beszédében nagy hangsúlyt fektet majd például az EU-pénzekből megvalósuló beruházásokra. A médiakampány egyik alapeleme is ez lesz: a televíziókban, újságokban a Széchenyi-terv reklámozásához hasonló szpotokra, hirdetésekre lehet számítani. A kampánytól a szocialisták azt várják, hogy az elmúlt hónapokban elveszített népszerűségüket visszaszerezzék a júniusi európai parlamenti választásokig. A kampányt a Kormányzati Kommunikációs Központban szervezik majd.

Tizenöt millió forint

Cikkünk megjelenése után a Kormányszóvivői Iroda a következő közleményt hozta nyilvánosságra:
"A Greenberg Carville Shrum (GCS) politikai tanácsadó vállalat, valamint a Greenberg Quinlan Rosner stratégiai kutató cég segíti Medgyessy Péter magyar miniszterelnököt és szűkebb kabinetjét.

A cégek feladata a tanácsadók nemzetközi tapasztalatainak segítségével a miniszterelnök modernizációs programjának stratégiai előkészítése, az ahhoz szükséges kutatások metodológiájának, valamint stratégiájának kidolgozása, a csatlakozással kapcsolatos modernizációs döntések nemzetközi kitekintésének érvényesítése.

A Greenberg Research magyarországi munkáját Jeremy Rosner, a cég alelnöke vezeti, aki korábban Bill Clinton amerikai elnök külpolitikai tanácsadója és az amerikai kormány NATO bővítésért felelős különmegbízottja volt.

A GCS és a Greenberg Quinlan Rosner Research megbízása a miniszterelnöki kabinet által kiírt kormányzati kutatásokkal kapcsolatos közbeszerzési eljárásokkal azonos időtartamra, 2004. május 31-ig szól.

A központi költségvetési szervek szabadkézi vétellel történő szabályairól szóló 126/96 sz. kormányrendelet 1§ (2) e) pontjának megfelelően megkötött szerződések keretösszege a stratégiai tanácsadást végző GCS-szel és a kutatási metodológiát kidolgozó Greenberg Quinlan Rosner Reseatch céggel egyaránt 15 millió forint."