Nem fizetnek az érettségiért

2005.08.18. 07:37
Forráshiány miatt nem akarja visszafizetni a korábban érettségizetteknek az új érettségi vizsga díját az Oktatási Minisztérium. A jogszabályi változások miatt újrázásra kényszerülők kártalanítása húszmillió forintba kerülne. A Népszabadság hírét cáfolta az Oktatási Minisztérium délutáni közleménye, mely szerint az ősszel visszafizetik az régebben érettségizett felvételizők vizsgadíját.

Mégsem fizetik vissza a korábban érettségizett, de a felvételi miatt újra vizsgára kényszerülők vizsgadíját, értesült a Népszabadság. A kétszintű érettségi bevezetésével az újravizsgázóknak ugyanis az írásbeli és szóbeli vizsgáért együtt hatezer, külön-külön négyezer forintot kellett fizetnie, az informatikai és az emelt szintű nyelvi érettségi tízezer forintba került.

A korábban érettségizettek ezt igazságtalannak tartották, ezért az Oktatási Minisztérium ígéretet tett rá, hogy azoknak, akiknek a jogszabályi változások miatt kellett újra vizsgázniuk, visszatérítik a vizsgadíjat, írja a Népszabadság. Ebbe a csoportba tartoztak azok a korábban érettségizett felvételizők, akik a régi rendszerben még nem vizsgáztak mostani felvételi tárgyaikból.

Az Oktatási Minisztérium tavasszal rendeletben akarta szabályozni a visszatérítést, ez azonban mind a mai napig nem készült el. A visszatérítés mintegy húszmillió forintjába kerülne a tárcának. A Népszabadság érdeklődésére most azt közölték a minisztériumnál, hogy forráshiány miatt senki sem kapja vissza a pénzét, bár ezt később azzal egészítették ki, hogy keresik a lehetőséget a pénz előteremtésére.

A minisztérium délután közleményben cáfolta a napilap értesülését, és közölték, az érintett mintegy ezernyolcszáz diák az ősz folyamán visszakaphatja a négy-tízezer forintos vizsgadíjat. A visszatérítés feltételeiről az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont a jövő hét folyamán tájékoztatja az érintetteket.