Őrizetbe vették Schönthal Henriket

2005.09.05. 14:10
A rendőrség és az ügyészség munkatársai őrizetbe vették Schönthal Henriket hétfőn délelőtt, a Ferihegyi repülőtéren. Az üzletembert a brókerügy kapcsán pénzmosással gyanúsítják. Schönthal önként tért haza, s ügyvédje az a Bárándy Péter lett, aki az ellenzék korábbi vádja szerint késleltette a Schöntal elleni körözés kiadását.

A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Fővárosi Főügyészség munkatársai hétfőn, a Ferihegyi repülőtéren örizetbe vették a brókerügy egyik gyanúsítottját, Schönthal Henriket, közölte az ügyészség az MTI-vel. Az Index megkeresésésre a Fővárosi Főügyészség új szóvivője, csupán megerősítette az őrizetbevétel tényét, Varga Jenő azonban további részleteket nem kívánt elárulni. Vélhetően ugyanakkor önként tért haza Schönthal, hiszen nem a nemzetközi körözés alapján fogták el.

Egyelőre azt sem tudni, honnan érkezett a repülőtérre az egykori üzletember, aki a hírek szerint sokáig az Egyesült Államokban élt. Schönthal ellen tavaly március óta volt érvényben nemzetközi elfogatóparancs, de az igazságügyi szervek az Egyesült Államokba csak tavaly nyáron küldték el hivatalos megkeresésüket.

A korábbi hírek szerint a Schönthal Henrik megalapozottan gyanúsítható pénzmosással. Schönthal a gyanú szerint két off-shore cég (a Montrade és és a Balmoral) "rendelkezésre jogosult tagja" volt, azaz dönthetett a cég pénzügyeiről, számláiról. Schöntal a gyanú szerint tudta, hogy a cégeken keresztül folyt pénzek a Kulcsár Attila által elkövetett bűncselekményekből származnak. Ennek tudatában közreműködött abban, hogy a pénzt tovább utalják az off-shore cégek, és az ügyben gyanúsított két szír állampolgár felvehessen összesen 6 milliárd 200 millió forint, bűncselekményből származó pénzt.

Bárándy a védő

Schönthal Henrik ügyvédje, Bárándy Péter az MTI-nek elmondta: ügyfele "együttműködés eredményeként", önként tért haza, tudatában annak, hogy őrizetbe veszik. Az ügy részleteire vonatkozó kérdésektől Bárándy Péter ügyvédi titokra hivatkozva elzárkózott, de annyit azért elárult, hogy védence "most biztos nem tesz részletes vallomást. Azt át kell gondolni, de pár napon belül sor kerül rá."

Bárándy Péter ügyvéd 2002-től 2004-ig a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere volt, így tárcavezetőként az ő tárcájának feladata volt Schönthal nemzetközi elfogatóparancsának kiadása is. A Fidesz több alkalommal is bírálta Bárándyt, amiért az ellenzék szerint a miniszter késleltette a Schönthal elleni körözés kiadását. Bárándy Péter egy parlamenti interpellációra adott válaszában a sikeres eljárás lefolytatására hivatkozva nem is válaszolt arra a kérdésre, hogyan áll az ügy.