Egy álküldött egy álpárttag helyett szavazott?

2008.03.23. 19:57
Tovább bonyolódik az SZDSZ-es tisztújítás tisztaságának vizsgálata. Nem csak a borsodi küldöttek, hanem Gulács polgármestere helyett is valaki más írta alá a jelenléti ívet. Vass Albert, gulácsi polgármester viszont azt se érti, hogyan kerülhetett a neve egyáltalán a küldöttgyűlés résztvevőinek listájára, amikor nem is tagja a pártnak.

Vass Albert, Gulács polgármestere közleményt adott ki arról, hogy ő soha nem volt tagja az SZDSZ-nek. "Nincs, és az elmúlt években nem is volt párttagszerű kapcsolatom az SZDSZ-szel, és más pártokkal sem. Soha nem fizettem tagdíjat" – fogalmaz. Kijelentése azért izgalmas, mert valaki részt vett az SZDSZ legutóbbi elnökválasztó küldöttgyűlésén, és Vass Albertként írta alá a jelenléti ívet.

Most már nem csak az a kérdés, hogy hogyan vehettek részt álküldöttek a választáson, hanem az is, hogyan állították össze az eredeti névsort. Vass ugyanis saját jogán sem vehetett volna részt a küldöttgyűlésen. Valaki mégis helyette volt ott.

Egy borsodi SZDSZ robbantotta ki az álküldött botrányt, amikor azt mondta a Hír Tv-nekm hogy többek helyett mások mentek el a küldöttgyűlésre. Állítását bizonyították a jelenléti ívek, amelyeken négy ember biztosan nem a saját aláírásával szerepelt. A párt Jüttner Csabát bízta meg, hogy vizsgálja ki az álküldöttek ügyét. A vizsgálat kezdetekor még csak arról volt szó, hogy néhány Borsod megyei küldött helyett szavazhattak mások.

Azóta kiderült, hogy a Szabolcs megyei küldöttek közül Vass Albert sem volt ott a küldöttgyűlésen, ám aláírása mégis szerepelt a megjelentek között. Emiatt Jüttner újabb belső vizsgálatot indított. Vasárnap a helyzetet tovább bonyolította, hogy Vass jelezte, eleve nem is lehetett volna a meghívottak között, hiszen nem tagja a pártnak. Vass 1994-ben és 1998-ban FIDESZ-SZDSZ-MDF támogatással indult a polgármesteri tisztségért, de egyik pártba se lépett be.

"Vass Albert polgármester úr tizennégy éve szerepel az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének tagnyilvántartásában" - állítja hétfő közleményében Lővei Csaba a párt szabolcsi irodavezetője. Szerinte Wass belépésének időpontja 1994. szeptember 20, regisztrációs száma: 36907 volt. Az irodavezető állítja, az SZDSZ Alapszabályának 83/e pontja szerint a küldöttgyűlésen szavazati joggal vesznek részt azon polgármesterek és alpolgármesterek, akik tagjai az SZDSZ-nek. (A szabad demokraták szabolcsi honlapján ugyanakkor nyoma sincs annak, hogy Wass Albertet liebrális polgármesternek tartanák.)

"Érthető a polgármester úr felháborodása azért, mert a nevével valaki visszaélt. Ugyanakkor az lett volna a szerencsés, ha SZDSZ tagságával kapcsolatosan, akkor tett volna észrevételt, amikor kiküldésre került az Ő részére is a 2007.március.30-31-én megtartott küldöttgyűlés meghívója és a megtárgyalandó anyagai" - teszi hozzá Kövei Csaba, rámutatva: ha akkor jelzi, hogy nem kívánja megtartani SZDSZ tagságát, és nem kíván élni küldötti jogosultságával, akkor természetesen nem szerepelt volna a neve a küldöttek között.