Az ombudsman eltörölteti a monoki rendszert

2008.06.26. 18:19
Eddig két önkormányzat követte Monok példáját, és közmunka végzéséhez kötötték a szociális segélyek kifizetését. Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa szerint ez törvénysértő, és az önkormányzatoknak 60 napon belül meg kell változtatniuk a rendeleteket.

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa csütörtökön adott ki állásfoglalást a segélyt munkához kötő önkormányzatokkal kapcsolatban. Először Monok, majd Ivád és Sárospatak önkormányzata is úgy határozott, hogy csak az kaphat segélyt, aki közmunkát is végez.

Szabó Máté szerint a rendeletek sértik a jogbiztonság elvét és felvetik a diszkrimináció veszélyét.

A rendszeres szociális segély vagy a gyermekvédelmi támogatások új feltételhez kötése részben ellenkezik a törvénnyel részben pedig túlterjeszkedik a törvényi lehetőségeken. Ráadásul a meghozott rendelkezések szövege nem elég egyértelmű, így azokkal vissza lehet élni.

Szabó Máté felkérte a települések polgármestereit, hogy 60 napon belül helyezzék hatályon kívül a kifogásolt rendelkezéseket. Kezdeményezte továbbá az illetékes közigazgatási hivatal vezetőjénél, kísérje fokozott figyelemmel, hogy az említett önkormányzatok eleget tettek-e ennek az ajánlásnak.

A biztos álláspontja szerint nem elfogadható az önkormányzatok érve, hogy a tudottan törvénytelen lépésen kívül nem volt más eszközük a probléma kezelésére. Szerinte kezdeményezhették volna például, hogy a parlament hozzon jobb törvényt, ami jobban motiválja munkavállalásra a segélyen élőket.

Szabó jelentésében arról is ír, hogy a problémát nem lehet megkerülni, az államnak javítania kell a közmunkáltatás szakmai feltételrendszerét, hogy az ténylegesen betölthesse hivatását, vagyis értelmes munkalehetőséget teremtve valóban motiváció legyen.