KDNP: Semjén leantiszemitázása az igazi gyűlölet

2007.09.11. 16:17
Az igazi gyűlölet az, hogy antiszemitának bélyegeznek egy politikust - állította a KDNP szóvivője. Semjén Zsolt, a párt elnöke ezért jó hírnév megsértése miatt pert indít egy újságíró ellen, aki antiszemitának nevezte őt egy hétfői televíziós műsorban. A schwartzbácsizós beszéd miatt az SZDSZ-esek per helyett lemondást várnának Semjéntől.

Halász Zsuzsa, a párt szóvivője nem akarta megnevezni az újságírót, de az MTI úgy tudja, hogy a Hír TV hétfő esti műsoráról és Szakonyi Péter újságíróról van szó. Szakonyi viszont az Indexnek azt mondta, hogy egyelőre nem tudni kire gondolt a képviselő, ezért a feljelentés hírével nem is foglalkozik. A KDNP-szóvivő a feljelentést azzal magyarázta, hogy az újságíró Semjén Zsolt korábbi megnyilvánulásait és hétfői parlamenti beszédét is antiszemitának bélyegezte egy tévéműsorban.

Pajesz meg minden

Semjén Zsolt hétfői hozzászólásában azt a kérdést tette fel, hogy jó-e a magyar zsidóságnak, ha egy rossz politika "mintegy túszként löki maga elé a Schwarcz bácsit és a Weisz nénit". A pártelnök szerint a II. világháború után a nyilasok a kommunista pártba léptek be, és ez a párt államosította a zsidó vagyont is. A KDNP vezetője az SZDSZ-hez fordulva azt mondta: a drogliberalizáció, a melegházasság, az extrém szekták és az eutanázia kérdését velejéig aljas dolog kapcsolatba hozni a zsidósággal. Sőt - folytatta - ezek szöges ellentétei a mózesi törvénynek, a Tórának, és az autentikus rabbinikus hagyománynak.

Semjén Zsolt felszólalása végén Scheiber Sándor egykori főrabbit idézte, akit nagy tudósnak, igaz embernek és jó magyarnak nevezett. Szerinte ő azt mondta, hogy "az örökkévaló mentse meg a magyar zsidóságot attól a mentalitástól, amelyet az jellemez, hogy ha van konjunktúra, akkor van pajesz, ha pedig nincs konjunktúra, akkor nincs pajesz". Semjén mindennek a megfontolását kérte izraelita honfitársainktól és minden jó szándékú magyar embertől.

Halász Zsuzsa hangsúlyozta: Semjén Zsolt hétfői napirend előtti felszólalását tudatosan félremagyarázták és félreértelmezték kormánypárti képviselők és a sajtó nyilvánossága is, a koalícióhoz közel álló médiumok pedig meg is bélyegezték a KDNP elnökét. A szóvivő azt mondta, mivel a KDNP ezek után nem számíthat arra, hogy érveit, álláspontját torzítatlanul adja vissza a magyar sajtó, ezért nem látnak más kiutat, a továbbiakban minden esetben bírósághoz fordulnak, ha képviselőiket méltánytalan, megalapozatlan vád éri. Arra a kérdésre, hogy Semjén Zsoltot milyen megfontolások vezették hétfői parlamenti beszédében, Halász Zsuzsa azt mondta: az utóbbi hetek hónapok eseménye, főként a Magyar Gárdával kapcsolatos kormányzati hisztériakampány indította Semjén Zsoltot a beszéd elmondására.

A sajtó reakciót látva ki kell jelenteni, hogy a magyar demokrácia mély válsága döntően a magyar nyilvánosság minőségében keresendő - mondta a szóvivő, aki szerint a sajtó, bár az KDNP-t vádolja antimodernizmussal és fundamentalizmussal, mégis sokkal közelebb áll a fundamentalizmushoz. Aki ma egy politikai szereplőt antiszemitizmussal vádol meg, az nem pirongatni akarja, hanem megsemmisíteni, és mi úgy gondoljuk, hogy ez az igazi gyűlölet - fogalmazott.

A KDNP véleménye ellenére két SZDSZ-es politikus is aljas, zsidózó beszédnek minősítette a hétfői pártelnöki megszólalást. Horn Gábor szerint Semjén "velejéig aljas, példátlan dolgot művelt", amikor úgy szólt szándéka szerint az izraelita vallásúakhoz és a zsidó identitásúakhoz, hogy közben újjáéleszti "a nyilas gúnyrajzokról a karikírozott Schwarz bácsit és Weisz nénit". Ezt Horn szerint egyetlen európai kereszténydemokrata párt sem tűrne el politikusától. Kovács Kálmán szerint is távoznia kellene Semjénnek posztjáról, mert ha mondatainak nem lesz következménye, akkor "mostantól az utcán is nyíltan lehet zsidózni, cigányozni, bárkit megbélyegezni".