Derült égből Egei

2006.06.07. 15:59
Simicska Lajos nem igyekszik kontrollt gyakorolni a Fidesz belső történései fölött - állítja a Magyar Nemzet jogásza. A jobboldali napilap Pokorni Zoltánt támadó cikkével kapcsolatban az Indexnek küldött levél szerint az üzletember nem üzent a Fidesz alelnökének. A Pokorniról törtető liberális képét festő egész oldalas cikk szerzőjéről a lap azt állította, hogy egy, a politikában teljesen ismeretlen egyetemista.

A Fideszben csak találgatják, hogy a Magyar Nemzet melyik munkatársa írta a "Pokorni Zoltán birodalmat épít" című nagy feltűnést keltő elemzést, amely jobboldali újságtól merőben szokatlan hangnemben mutatta be a Fidesz-alelnököt.

Két Egei

Az Index információi szerint a pártban két ismert nemzetes újságírót sejtenek a liberális térnyerés elleni kiáltványként is értelmezhető írás mögé, azt azonban mindenki biztosra veszi, hogy az alkotó nem egy Egei Antal nevű egyetemi hallgató. A szerzővel kapcsolatos információkat a Magyar Nemzetben azóta is titokként kezelik, így a fideszes vezetés sem kapott felvilágosítást arról, hogy valójában honnan érkezett a Pokorninak szánt kritika.

Nincs kapcsolata

Fejek hullottak
Komoly zavart okozott a budapesti fideszes körökben, amikor a fővárosi önkormányzat 2005 februárjában váratlanul olyan reklámpiaci szabályozást fogadott el, amely hátrányosan érintette többek között a Simicska Lajos, a Fidesz egykori gazdasági igazgatója érdekeltségébe tartozó reklámcéget is. A telefonfülke-reklámok kedvezményei miatt támadt felfordulás után több fővárosi fideszes személyiségnek meg kellett vállnia önkormányzati posztjától.
Az Indexnek a cikk megjelentése után több, neve elhallgatását kérő fideszes politikus azt valószínűsítette, hogy az írás mögött Simicska Lajost kell keresni. Forrásaink biztosak voltak abban, hogy a Fidesz belső folyamatait keményen befolyásolni igyekvő cikk nem jelenhetett volna meg a Magyar Nemzetben, ha tartalma nem tükrözné az ex-APEH-elnök álláspontját. Simicska a cikk megjelenésekor nem nyilatkozott az Indexnek a találgatásokról. A Magyar Nemzet jogásza Simicska Lajos képviselőjeként viszont szerdán levélben szögezte le, hogy ügyfelének semmilyen kapcsolata nincs a lapban megjelent írások tartalmával, és azt is hangsúlyozza, hogy Simicska nem igyekszik kontrollt gyakorolni a Fidesz belső történései, mozgásai felett.

Orbánnak is üzenhettek

Érdekes módon egy másik jobboldali lap, a Heti Válasz is foglakozik legújabb, csütörtökön megjelenő számában a Pokorninak címzett írással. A hetilap elemzése szerint a valódi szerző kilétét fedő homály miatt "makacsul tartja magát a vélekedés, hogy az írással fideszes gazdasági körök kívántak üzenni, méghozzá nem is Pokorni Zoltánnak, hanem Orbán Viktornak". "Egei Antal" arra "figyelmeztette Orbánt, ne hagyja, hogy olyan személy - Pokorni, Kósa Lajos vagy bárki más - szervezzen erőközpontot a Fideszben, aki veszélyeztetheti a pártelnök mögötti vállalkozók üzleti érdekeit", állítja a lap, és mindjárt hozzáteszi azt is, hogy nem ez lenne az első eset, amikor kétes üzleti körök ajánlanak kéretlen támogatást egyes politikusoknak. "Legutóbb egy országos hírű bankárról vélték tudni, hogy az illető azzal kereste meg Kósa Lajost: nem takarékoskodna, ha a debreceni polgármester pénztárát kellene feltölteni annyi pénzzel, amennyivel ki lehetne billenteni székéből Orbán Viktort" - írja a Heti Válasz.