Bejelentették a neonáci tüntetést

2003.01.04. 11:57
Egyelőre nem tudni, mikor tartja meg a Waffen SS-re emlékező demonstrációját a Budai Várban a Vér és Becsület Kulturális Egyesület nevű újfasiszta csoport. A neonácik már bejelentették tüntetésüket. Az ügyészség időközben megkezdte annak vizsgálatát, hogyan kaphatott közhasznú minősítést a titkosszolgálatok szerint legveszélyesebb magyarországi újfasiszta csoport.
Bejelentette a február elejére tervezett neonáci ifjúsági találkozó utcai demonstrációit a Németországban betiltott fasiszta Blood and Honour nevű szervezet magyarországi csoportja - értesült a Népszabadság. A Waffen SS-re emlékező felvonulás időpontját a rendőrség nem kívánta nyilvánosságra hozni. Megerősítették azonban a napilap információit arról, hogy a Budai Vár területére tervezett demonstráció nem az eredeti elképzelések szerinti február 13-i időpontban lesz, mivel a helyszín abban az időpontban már foglalt.

Mitől közhasznúak a fasiszták?

Pénteken a Fővárosi Főügyészség berendelte a Vér és Becsület Kulturális Egyesület teljes dokumentációját a Fővárosi Bíróságtól. Az ügyészséget leginkább az érdekli, hogy hogyan kaphatott 2002 májusában közhasznú minősítést az alapszabálya szerint "mellőzött fiatal zenészek felkarolására" létrehozott szervezet, melynek elődjét már 2000-ben a legjelentősebb és legveszélyesebb hazai fasiszta csoportnak jellemezte a Nemzetbiztonsági Hivatal.