Bencsik: Nem cenzúrázzák, csak szerkesztik a Sajtóklubot

2003.04.25. 17:54
Bencsik András cáfolja Lovas István azon állításait, hogy cenzúrázzák a Budapest tévén látható Sajtóklubot. Mint a műsor készítésével és sugárzási jogával rendelkező Artamondo Kft. ügyvezetője közölte, Lovas nem ajánlhatja fel a műsort az MTV-nek, mivel ehhez nincsen joga.
Lovas István csütörtökön bejelentette, mindaddig felfüggeszti a Sajtóklub című politikai tévéműsorban való részvételét, amíg azt nem élőben közvetítik. Döntését a műsor cenzúrázásával indokolta.

Szerkeszteni, rövidíteni kell

Lovas István állítása nem felel meg a valóságnak - állítja Bencsik András az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében. Mint írja, "a Sajtóklub című műsort, mely a Budapest Televízióban látható, felvételről sugározzák, mindek következtében a műsor minden résztvevőjének - beleértve Lovas Istvánt is - előzetes jóváhagyásával egy szerkesztő a felvett adást minden héten a 60 perces műsoridőre készre vágja, figyelembe véve az adásidőn belül szereplő reklámokat is. A felvett műsor természetszerűen mindig hosszabb, mint a leadott, következésképpen azt szerkeszteni, azaz rövidíteni kell. Ez nem cenzúra."

Lovasnak nincs joga

Lovas csütörtöki közleményében a Sajtóklub műsorát ingyen felajánlotta a Magyar Televíziónak. "Ajánlatom lényeges eleme, hogy amennyiben az az első megjelenésétől kezdve nem vonz annyi nézőt, mint akár Friderikusz Sándor, akár Juszt László több százmilliós produkciója, úgy azt a televízió már az első adás után leveheti programkínálatáról" - írta az újságíró.

A Budapest Televízión látható Sajtóklub műsorkészítési és sugárzási jogával érvényes szerződés szerint az Artamondo Kft. rendelkezik, így azt Lovas István sem a Magyar Televíziónak, sem másnak nem tudja felajánlani. A Sajtóklub továbbra is a Budapest Televízióban lesz látható.