MSZP: Sólyom szíve jobbra húz

2007.07.16. 13:25
Élesen bírálta és pártossággal vádolta az MSZP szóvivője a köztársasági elnököt. Sólyom László egy tévéinterjúban a kormányt bírálta.

Az MSZP szerint Sólyom László köztársasági elnök vasárnapi nyilatkozatával nem az együvé tartozást erősítette, hanem a megosztottságot növelte, mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője hétfőn.

"Aki követte a politikát, az tisztában volt eddig is azzal, hogy a mi köztársasági elnökünknek jobbra húz a szíve, pedig ő az, aki politikán felül áll, ő az, aki egy személyben testesíti meg a köztársaság minden polgárát" - fogalmazott a szóvivő. Nyakó István szerint a pártok vezetőit is elnöknek hívják, pártelnöknek, és a köztársaság legfőbb közjogi méltósága is elnök, köztársasági elnök. Mégis a két elnök között nagyon nagy különbség van más országban, itthon nem - fűzte hozzá Nyakó István.

Sólyom László a vasárnap sugárzott interjúban többek között arról beszélt: ahhoz, hogy annak a sok szenvedésnek, amit a megszorítások hoznak, értelme legyen, az szükséges, hogy legyen egy világos, hosszú távú terv, de ez is a levegőben lóg azóta is. Arra a kérdésre, hogy mit gondol a kormány által elindított reformokról, úgy fogalmazott: Aláírtam hozomra a Gyurcsány-csomagot, hogy induljon meg valami. "Ehhez képest, ami megindult, az elszomorító" - jelentette ki.

Az államfő azt mondta, úgy látja, hogy az idei költségvetést rendbe fogja tenni a kormány, de véleménye szerint nem látszik, hogy a sok rombolás helyén, amivel a reform kezdődött, mi épül.

Az ellenzékről szólva megjegyezte, a másik oldalon azt látja, hogy az intézményrendszer hitelét vonják kétségbe.

Az MSZP és az államfő közti konfliktus legutóbbi jele az volt, hogy Sólyom László nem tüntette ki a Gyurcsány Ferenc által kitüntetésre javasolt Horn Gyulát.