Döntetlenre áll az MSZP-Fidesz meccs

2006.02.23. 09:51
Másfél hónappal a választások előtt az MSZP és a Fidesz egyformán 29-29 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött a teljes népesség körében – derül ki a Szonda Ipsos Népszabadságban közzétett felméréséből. Az SZDSZ most 5 százalékon áll, amely esélyt adhat a parlamentbe való bejutáshoz.

Teljesen kiegyenlített a két nagy párt támogatottsága: a teljes népesség körében a Fidesz és az MSZP is 29 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében 43-43 százalék a támogatottságuk – derül ki a Szonda Ipsos közvéleménykutató cég múlt héten végzett felméréséből, amely a Népszabadságban jelent meg.

Mindkét párt nagyjából 2,3 millió szimpatizánst tudhat maga mögött. A Szonda Ipsos szerint közülük 1,5-1,5 millióan biztosan a Fideszre vagy az MSZP-re fognak szavazni, a két párt további 600-600 ezer voksot szerezhet meg nagy valószínűséggel. A fennmaradó 200 ezer emberre a pártoknak erősebb hatást kell gyakorolniuk, hogy el is menjenek szavazni.

Az SZDSZ az utóbbi nyolc hónapot nézve most érte el legjobb eredményét: a közvéleménykutatók által mért 5 százalékos támogatottság esélyt adhat a parlamentbe való bejutáshoz. Az MDF tartósan 3 százalékos eredményt tud felmutatni.

Az aktív bizonytalanok száma a közvéleménykutatók felmérése szerint 400 ezer fő. Körükben a Szonda Ipsos szerint nincs feltétlenül kormányváltó hangulat: kétharmaduk szimpatizál a koalíció pártjaival.

A felmérés szerint megfigyelhető az is, hogy az MSZP szimpatizánsainak önbizalma jelentősen növekedett, főleg a tavaly nyári reményvesztett hangulathoz képest.

A választópolgárok 57 százaléka gondolja most úgy, hogy elmegy szavazni az április választásokon. Ez egyelőre alatta marad a négy évvel ezelőtti választásokon való részvételnek, amikor 64 százalék adta le voksát.