Utalványokat osztott a nyugdíjasoknak a soproni MSZP-s jelölt

2004.11.22. 19:16
Ötszáz forintos vásárlási utalványt osztott 137 nyugdíjasnak az MSZP soproni országgyűlési képviselőjelöltje alig egy héttel az időközi választások második fordulója előtt. Kránitz László az RTL Klub Híradójának elmondta, ahogy eddig, most is csak segíteni akart. A Fidesz szerint viszont törvénysértés történt, ezért a helyi választási bizottsághoz fordultak.
Az RTL Klub Híradójában megszólalt egy ágfalvai nyugdíjas, aki bemutatta azt a borítékot, amit Kránitz Lászlótól kapott. A borítékban egy 500 forintos vásárlási utalvány és egy, a jelölt portréjával díszített naptár volt. Kránitz a borítékokat azon a hétvégi nyugdíjas-találkozón adta át, amin az ágfalvai polgármester felkérésére vett részt.

Ez egy dolog...

A képviselőjelölt a Híradónak úgy nyilatkozott, hogy "nagyon sok képviselőtársam van, aki a képviselői munkájából adódóan segít különböző eseményeket, rendezvényeket, alapítványokat és szervezeteket, én is ilyen vagyok, ebben nem találok kivetni valót, most hogy választási kampány van, ez egy dolog..."

A Fidesz törvénysértést gyanít, ezért a helyi választási bizottsághoz fordult. Mint azt Rolla Balázs önkormányzati képviselő elmondta, nem nagy összegről van szó, de ha jól tudja, akkor összeghatár nincs megszabva ahhoz, hogy mettől számít egy ilyen esemény választási csalásnak, a választók befolyásolásának.

Majd húsz százalék volt a különbség

Mint ismert, Sopronban november 14-én Sopronban 53,63 százalékos eredménnyel győzött Firtl Mátyás, a Fidesz jelöltje, az alacsony részvétel miatt mégsem jutott parlamenti mandátumhoz. Az MSZP-s jelölt 34,45 százalékot szerzett. Az időközi parlamenti választást Szájer József megüresedett képviselői helyéért írták ki. A soproni időközi választás második fordulója vasárnap lesz.

Kránitz László indulását korábban kifogásolták a jobboldali jelöltek, mivel a jelölt listáról 2002-ben már a parlamentbe jutott, a bíróság végül elutasította a keresetet.