Osztrák belügy a magyar pártok támogatása?

2008.09.09. 00:57
Újabb részleteket közölt az osztrák Profil című újság arról, hogy állítása szerint a Strabag cég több millió euróval támogatta a magyar pártokat különböző építési megbízásokért. A lap szerint az M5-ös autópálya építésekor az MSZP és az SZDSZ 11 millió eurós jutalékon osztozott, illetve egy kórházépítés kapcsán a budapesti Fidesz is kapott támogatást a Strabagtól. A cég szerint a már korábban is cáfolt állítások egyedül az osztrák liberálisok színeiben politizáló Strabag-tulajdonos ellehetetlenítését szolgálják. A Strabag az elmúlt tíz évben meghatározó szereplője volt a hazai építőiparnak, s 2003 óta minden évben ez a cég nyerte el a legtöbb közbeszerzési eljárást.

A korábbinál valamivel több részlettel megismételte a Profil osztrák magazin, amit két éve a Die Presse is állított: a Strabag az Eurocontact nevű cégen keresztül kapcsolatokat keresett az MSZP és az SZDSZ vezetésével, és pártpénztárnokaival, hogy az osztrák cég javára befolyást gyakoroljanak a különböző építési megbízások odaítélésekor.

A Profil dokumentumai - Kattintson a nagyításhoz!

Az már két éve is megjelent, hogy 2004-ben a Strabag az Eurocontact nevű PR-ügynökségen keresztül 15 millió eurót (3,5 milliárd forint) juttatott el az M5-ös autópálya építésének idején a Magyar Szocialista Párthoz. A Strabag akkor annyit ismert el, hogy a 15 millió eurós jutalékot ötéves időszak alatt végzett tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységért fizette ki az Eurocontactnak. Hans-Peter Haselsteinernek, a Strabag tulajdonosának a kifejezett kívánsága pedig az volt, hogy az Eurocontact a honoráriumának egy részét "a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében pártközeli egyesületeknek és intézményeknek adományozza".

Köszönő levelek Magyarországról

A Profil című újság most néhány új adalékkal szolgál a magyarországi demokrácia támogatásának gyakorlatáról. A lap összeállításában dokumentumokra hivatkozik, amikből csak néhány dokumentumrészletet és aláírást tett közzé. Ezek között szerepel a fideszes Gyürk András aláírása, Kuncze Gábor korábbi SZDSZ-elnök köszönő levelének egy részlete, illetve egy kézzel firkantott összesítés az autópálya, a kórházépítés, a metró és egyéb beruházásokra adott jutalékokról, összesen 26,85 millió euróról (ez nagyjából 6 milliárd forint).

A Profil írása szerint amikor Medgyessy Péter kormányfő 2003 novemberében a négyes metró építésébe az oroszokat akarta bevonni, az Alexander Zach és Zoltán Aczél által vezetett Eurocontact nevű PR-ügynökség a következő üzenetet küldte el faxon Hans-Peter Haselsteinernek, a Strabag tulajdonosának: a budapesti liberálisok úgy látják, a játéknak még nincs vége.

2003 november 5-én aztán Kuncze Gábor találkozott Bécsben Zachhal és Aczéllal, írja az osztrák lap. November 24-én Aczél az általa korábban vezetett bécsi Liberális Intézet nevében átutalt 93 ezer eurót (21 millió forintot) az SZDSZ-nek. Négy nappal később Kuncze Gábor levélben köszönte meg a nagyvonalú támogatást, amely „lehetővé teszi a liberalizmus eszméjének további terjesztését Magyarországon”. Az SZDSZ éves pénzügyi beszámolóiból az derül ki, hogy az Osztrák Liberális Intézet rendszeresen utalt pénzt a magyar liberálisoknak. Eddig több mint százmillió forintot kapott a párt az osztrák Liberális Intézettől: 2004-ben 69 milliót, 2005-ben 24-et, 2006-ban 30 milliót. 2007-ben a rendszeres támogatás megszűnt.

8:3 és 2:2:1

2004 elején Zach arról írt feljegyzést a Strabag elnökének, hogy a liberálisok pénztárnoka a szocialisták pártpénztárnokával megállapodást kötött. Ez arról szólt, idézi a lap, hogy „a felek tartják magukat ahhoz, hogy a megállapodás semmilyen körülmények között nem bontható fel. A 11 a két koalícióspartner között 8:3 arányban oszlik meg”.

A Profil szerint ez a „11” igazából 11 millió eurót jelent. Egy későbbi, a Strabag számára projektekről szóló feljegyzésben ugyanis a következő szerepel: „M5 - amelyről 11 millió eurós megállapodás született – aláírás előtti állapotban”.

Itt az is szerepel, hogy Puch László a szocialisták pártpénztárnoka elégedetlen, s a pénz mielőbbi átutalását akarja. A lap szerint ezért Zach arról tájékoztatta Puch Lászlót, hogy a pénzt a Strabag az Eurocontacton keresztül szeretné kifizetni”, ez a megoldás lenne ugyanis „megbízható és biztonságos”.

Puch László sem akar beleszólni az osztrák belpolitikába

Osztrák belpolitikai ügynek tekinti Puch László az MSZP korábbi pénztárnoka a Profilban megjelenteket. Mint az Indexnek elmondta, két évvel ezelőtt szó szerint ugyanezek a vádak már megjelentek róla és már akkor határozottan cáfolta, hogy bármilyen üzleti ügybe keveredett volna az építőipari céggel.

Az érintett időszakban az SZDSZ-t vezető Kuncze Gábort nem tudtuk megszólaltatni, ő 2006-ban szintén tagadta, hogy pénzt kaptak volna a Strabagtól. A szabad demokraták most közleményt adtak ki, hogy a megjelenteket az osztrák választási kampány bulváreseményének tartják, ezért a lap írását nem kívánják kommentálni. Az SZDSZ egyébként "szabályos és átlátható gazdálkodást folytat, támogatóinak listáját a párt minden évben nyilvánosságra hozza a Magyar Közlönyben, így az bárki számára hozzáférhető és megtekinthető".

Az MSZP és az SZDSZ mellett a Profil megemlíti a Fideszt is. Eszerint 2004 májusában a Strabag számára megfelelő projektek közé kerül egy kórház építése is. Erről a következő feljegyzés készül: „Kórház – összberuházás 17,7 millió euró – ebből 5 százalék=885 000 megy 2:2:1 arányban”.

A lap szerint erre a felosztásra egy későbbi memó adja meg a kulcsot. Egy 2004. május 17-i feljegyzés ezt tartalmazza: „Biztosított a Fidesz városi szervezetének támogatása is, mivel a projekt sikerrel lezárult.” Egy másik helyen pedig ez szerepel: „a pártok városi szervezetei már most megegyeztek abban, hogy a pénz az egyesületen keresztül egyenesen hozzájuk fut be (kórház).” Arra nincs utalás a cikkben, hogy milyen kórházberuházásban sikerült részt szereznie a Strabagnak.

A lap szerint így a Magyarországi Demokrácia Támogatásának Egyesülete nevű bécsi szervezet 2005 márciusa és májusa között egy Fidelitas-rendezvényt támogatott 48 ezer euróval (kb 11 millió forint)– ezért később Gyürk András írt köszönőlevelet, amiből részletet idéz a lap –, valamint 60 ezer euró (14 millió forint) jutott a Lezsák Sándor Fidesz-politikus nevével fémjelzett Lakitelek Alapítványnak is.

A Fidesznek nem dolga részt venni a felhevült hangulatú osztrák választási kampányban - reagált röviden az osztrák lap írására Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A cikkben nem szerepel az MDF, de Dávid Ibolya hosszabban kommentálta az írást, mint a többi párt. Mint mondta, egy normális országban ebben az esetben kínosan magyarázkodnak a politikusok, azután eltűnnek a politika porondjáról. Magyarországon hallgatás fogja övezi ezt az esetet, és az a remény, hogy a belpolitikában lesznek nagyobb botrányok, melyek rövid idő alatt "elnyomják ezt a hírt". Két éve egyébként az őszödi beszéd nyilvánbosságra kerülése szorította háttérbe a Strabag-ügyet Magyarországon, a cég pedig egy hirdetési kampánnyal feledtette az osztrák híreket.

A Profil mostani cikkében megemlíti még azt is, hogy 2005 februárjában egy bizonyos Terner Géza nevű ember a Barrage Consulting Gmbh nevében két számlát állított ki Aczélnak. Február 21-én „Teljesítés a magyarországi M5-ös autópályával kapcsolatban (340 000 euró), február 24–én pedig „sikerdíj a magyarországi M5-ös autópályaprojekttel kapcsolatban” (1,286 millió euró)

A cégpapírokból az derül ki, hogy a Barrage Consultuing nevű céget a számlák leadása előtt három héttel alapították, akkor, amikor az M5-ös lobbitevékenységnek már régen vége volt (az állam a cégben 2004-ben vásárolt tulajdonrészt, ekkor született döntés a szegedi szakasz megépítéséről is, amit 2005 végén már át is adtak). Mint kiderült, Terner Gézának részesedése van a Seychelle-szigeteken bejegyzett Armand Investment Ltd-ben is, egyébként Aczél Zoltán apósa.

A Strabag cáfol

"Csodálkozom azon hogy, hogy a Profil című hetilap a politikai riválisaim eszközéve vált. A lap által közölt állítólagos dokumentumokat már a két évvel ezelőtti választási kampányban bemutatta a sajtónak Hans Peter Martin, az OLAF, az Európai Unió korrupcióellenes szervezete által elítélt képviselő" - közölte a cikkel kapcsolatban Hans-Peter Haselsteiner, a Strabag igazgatóságának elnöke és meghatározó tulajdonosa. Az akkor közzétett dokumentumokról bebizonyosodot, hogy azok hamisítványok. Nem tudom elképzelni hogy a Profil által közölt írás, véletlenül jelent volna meg három héttel az osztrák parlamenti választások elott, ugyanazokkal a hamisított "dokumentumokal", olvasható Hans-Peter Haselsteiner közleményében.

A Strabag-ügyre alapot adó dokumentumokat 2006-ban Hans-Peter Martin, a korábbi újságíróból lett EP-képviselő tárta a nyilvánosság elé a Café Landtmanban. Alexander Zach, a Liberális Fórum elnöke már akkor bemutatta, hogy teljesen más a kézírása, mint a neki tulajdonított feljegyzéseké.

Az Index megkeresésére a Strabag Építő Zrt. szóvivője, Fényi Tibor is durva hamisítványnak nevezte azt a kézírásos papírt, miszerint 8:3 arányban megosztozott volna 11 millió eurón a két hazai kormánypárt. A magyarországi belpolitikában ekkor forgott közszájon az MDF 70:30-as kampánya, valaki ezt adaptálta, mondta a szóvivő. A Strabag szerint ahogy két évvel ezelőtt, Ausztriában most is három héttel a választás előtt került elő a pártfinanszírozási ügy annak érdekében, hogy rontsák a bizonytalan választók jelentős részének támogatását élvező Liberális Fórum esélyeit.

Közvéleménykutatások szerint a mostani választásokon a Liberális Fórum bejut az osztrák parlamentbe, s fontos szerepe lehet az eddigi nagykoalíció leváltásáában, akár az SPO, akár az ÖVP koalíciós partnereként. A kutatások szerint a zöld szavazók 44 százaléka gondolkodik azon, hogy a népszerű egykori TV kommentátornő, Heide Schmidt pártjára szavazna.

Az Eurocontactot korábban alapító Alexander Zach 2006-ban jutott be az osztrák képviselőházba a Liberális Fórum képviselőjeként, miután a Liberális Fórum és az Osztrák Néppárt választási szövetséget kötött, és Zach is rákerült az országos listára. Zach azóta a párt elnöke is.

Hans-Peter Haselsteiner, a Strabag meghatározó tulajdonosa szintén a Liberális Fórum politikusa volt. Haselsteiner 1994-1998 között képviselő volt, s azóta is a liberálisok fő pénzügyi támogatójának számít. A Liberális Fórum július 25-én jelentette be, hogy Haselsteiner lesz a párt gazdasági ügyekben illetékes szóvivője, sőt felmerült, hogy sikeres kormányalakítás esetén ő vezetné a szociális minisztériumot

Haselsteiner Ausztriában hivatalosan és nyilvánosan támogatja a liberális pártot, emellett számtalan, a demokráciát segítő magyarországi kezdeményezés mellett is kiállt, mondta Fényi Tibor. Valóban kapott pénzt az SZDSZ, de éppúgy a Lakitelek Népfőiskola is. Ha valaki kér támogatást, és a Strabag úgy érzi, hogy jó ügy mellé áll, annak most is ad – fogalmazott a szóvivő.