Torgyánt még tanúként sem idézi az ügyészég Szabadi ügyben

2002.04.17. 14:02
A Szabadi ügyben érintett cégek felett Torgyán József gyakorolta a tulajdonosi jogokat. Erről törvény rendelkezik. A korábbi földművelésügyi miniszter azonban ezt a jogát egy miniszteri utasítással Szabadi Bélára ruházta. A politikai államtitkárból aztán vádlott lett, a minszterből még tanú sem. Mindebben a Fővárosi Főügyészség semmi kivetnivalót nem látott.
A fölművelésügyi miniszter - jelen esetben Torgyán József - gyakorolja a tulajdonosi jogokat azokban a cégekben, amelyeken keresztül több száz millió forintnyi közpénz szivárgott többnyire az FTC-hez. Ez a Szabadi ügyben, a Fővárosi Főügyészség által készült vádiratból olvasható ki. Néhány sorral később a fent említett hivatalos irat azt tartalmazza, hogy Torgyán József, a törvény által rá ruházott tulajdonosi jogokat egy miniszteri utasítással Szabadi Béla politikai államtitkár hatáskörébe utalta.

Így történhetett, hogy Szabadi Béla döntésre volt bízva minden, a minisztériumot érintő költségvetési kérdés eldöntése. Azt, hogy mi lett ennek a végeredménye, 45 oldalas vádiratban összegződik. Továbbá abban, hogy az FVM egykoron tejhatalmú államtitkárának hamarosan különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, különösen nagy értékre elkövettet sikkasztás, jelentős kárt okozó csalás vádjával kell bíróság elé állnia.

A vádiratban részletezik a volt államtitkár igen költségesnek bizonyult külföldi útjait, a jóval a valós értéken felül kötött reklámszerződéseket és mindazt a korábban már sokszor heves vitákat kiváltott intézkedéseit, amelyekért most már büntetőjogi felelősséget is kell vállalnia.

Torgyán neve csak mint az FTC elnöke szerepel a vádiratban

A miniszteri utasításnak hála a vádiratban - amelyben egyébként több mint 1,5 milliárd forintnyi közpénz kalandos és jobbára a Fradihoz vezető útját lehet nyomon követni - nem szerepel Torgyán József miniszter neve. Kivéve azt a megállapítást, hogy a miniszter az elnöke, az államtitkár pedig elnökhelyettese volt a Ferencvárosi Torna Clubnak.

Törvényi felhatalmazást nem lehet miniszteri rendelettel átruházni

Mindez jogi szakértők szerint legalábbis elgondolkodtató. A törvény értelmében ugyanis a miniszter nem adhatja tovább tulajdonosi jogát. Különösen nem írhat felül egy törvényt egy miniszteri rendelettel - véli Kolláth György alkotmányjogász. Ráadásul a politikai államtitkár nem kaphatna ilyen markáns közigazgatási hatáskört. Az ő feladata például a miniszter helyettesítése a parlamentben és a kormányüléseken.

Az ügyészség szerint nincs ellentmondás

Az eljárás során senki nem vitatta, hogy átruházta és átruházhatta tulajdonosi jogait Torgyán József földművelésügyi miniszter. Így tehát nincs olyan tisztázandó kérdés ami az ő idézését indokolná - mondta kérdésünkre Borbély Zoltán a Fővárosi Főügyészség szóvivője.