Torgyán tanú lehet a Szabadi-perben

2003.12.02. 17:57
Vádirat-ismertetéssel kezdődött meg Szabadi Bélának, az Orbán-kormány milliárdos vagyoni hátrányt okozó bűncselekményekkel vádolt államtitkárának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, kedden.
Két, összességében 60 oldalas vádirat több órán át tartó felolvasását követően csütörtökre napolták el a tárgyalást, akkor kezdődik Szabadi Béla vádlotti meghallgatása.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori politikai államtitkárát védő Bárándy György ügyvéd az MTI-nek elmondta: "a keddi tárgyaláson a bíróság helyt adott a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetésére vonatkozó indítványomnak és ezt a tárgyaló ügyész is tudomásul vette" Hozzátette: Szabadi Béla 2001-ben hónapokat töltött előzetes letartóztatásban, majd egy-egy évet házi őrizetben illetve lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt.

Torgyán, mint tanú

"Véleményem szerint a kényszerintézkedések elrendelése téves bírói döntés volt" - jegyezte meg. Bárándy György elmondta azt is, hogy indítványozni fogja Torgyán József tanúkénti meghallgatását. Arra a kérdésre, hogy a per vádlottjává válhat-e a volt miniszter, Bárándy György úgy válaszolt: "azt szoktuk mondani, hogy mindenkinek van egy téglája a Markóban. A tréfát félretéve, nem hinném, hogy Torgyán doktorból vádlott lesz, viszont sok fontos kérdésre tőle kaphatjuk meg a választ."

Bárándy György elmondta, hogy védence az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét és a csütörtöki tárgyaláson részletes vallomást fog tenni. "Szabadi Bélának nincs takargatnivalója" - tette hozzá. "Álláspontom szerint az államtitkár úr ellen 2001-ben politikai koncepciós eljárás indult, mely valójában a kisgazdapárt és annak elnöke elleni támadás eszközéül szolgált" - vélekedett az ügyvéd, aki a jelenlegi igazságügy-miniszter apja.

Bárándy védence pártján

Arra a kérdésre, hogy mit vár a bírósági eljárástól, Bárándy György annyit mondott: "ügyvédi hivatásomtól kifolyólag is védencem pártján állok. Az én személyes meggyőződésem szerint Szabadi Béla nem követett el bűncselekményt. Bízom a bíróság felmentő ítéletében." A Központi Ügyészség Nyomozó Hivatal több mint húsz rendbeli hűtlen kezeléssel, továbbá csalással és sikkasztással vádolja az egykori politikai államtitkárt. A bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány az ügyészség szerint összességében meghaladja az egymilliárd forintot.

Az 1999-2000-ben elkövetett cselekmények miatt 2001 júniusában a parlament felfüggesztette a politikus mentelmi jogát és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Szabadi Béla csak az év októberében hagyhatta el a börtönt. Szabadi Béla ellen az ügyészség először a Ferencvárossal kötött reklámszerződések, illetve külföldi utazások miatt emelt vádat.

Áron aluli eladások

A második, jelen üggyel egyesített vádiratban szerepel például olyan eset, amely szerint a politikai államtitkár arra kötelezte a FVM tulajdonában álló kht.-t, hogy a piaci ár alatt adjon el élelmiszereket az általa megjelölt, mezőgazdasági cikkek kereskedelmével és termelésével egyébként nem foglalkozó gazdasági társaságoknak. A két vádirat összesen 13 vádlottja között szerepel Simon László, aki korábban Torgyán József közeli munkatársa volt és a büntetőeljárás alatt hosszabb ideig Izraelben tartózkodott.