A Fidesz újraszámlálással nyugtatná az aggódókat

2002.05.03. 12:57
A Fidesz szerint minden korábbinál több aggály és kétely merült fel a rendkívül szoros választási eredmények miatt, ezért a párt népi kezdeményezéssel kívánja a parlament elé vinni a választási törvény módosítását. Szájer József Fidesz-alelnök és leköszönő frakcióvezető szerint a kedélyek megnyugtatása érdekében kell újraszámoltatni a mindkét fordulóban leadott szavazatokat. A Fidesz szerint ha az indítványozott újraszámlálás következtében változna a győztes kiléte, a hivatalos végeredmény akkor sem lehetne felülvizsgálni, az eredmény "csak egy információ lenne, amit a sajtó közzétesz".
Nagyon sok aggály fogalmazódott meg a választások során, de a jelenlegi eljárási szabályok szerint nincs mód a kedélyek megnyugtatására - jelentette ki Szájer József Fidesz-alelnök. A párt ezért népi kezdeményezést indít a jogszabályoknak megfelelően a második forduló után 41 nappal.

Kilencven nap alatt a voks körül

Szájer kijelentette: a kezdeményezés lényege, hogy az Országgyűlés elé kerüljön a Fidesz által kidolgozott módosító javaslat, amely kiiktatná a választási törvényből a leadott szavazócédulák megsemmisítését. A jelenlegi rendelkezések szerint ugyanis az Országos Választási Bizottság döntése szerint voksokat a választásokat követő 90 napon belül meg kell semmisíteni. Az alelnök úgy vélekedett, hogy a 49 nap elegendő lesz a szükséges 50 ezer aláírás összegyűjtésére és a javaslat megtárgyalására is.

Választási csalásról nem beszélt

Az alelnök elmondta, hogy a párt több ezer, a választások tisztaságával kapcsolatos aggályt megfogalmazó bejelentés miatt döntött a kezdeményezés mellett. Az Index kérdésére, hogy milyen módon hitelesítették a bejelentéseket, Szájer úgy fogalmazott: "számos regisztrált forma fogalmazódott meg". Arra az újságírói kérdésre, hogy a pártnak vannak-e konkrét választási csalással kapcsolatos információi, az alelnök kijelentette: választási csalásról nem beszélt, hiszen arról büntetőjogi következmények nélkül nem is tehetne említést.

Csak egy információ lenne

A választási eljárási törvény megváltoztatása utáni esetleges újraszámlálásnak, nem lenne jogkövetkezménye, vagyis a mandátumok száma nem változna - jelentette ki Szájer. Az alelnök szerint minden politikai erő érdeke a felmerült kételyek tisztázása. Egy esetlegesen megforduló végeredmény az alelnök szerint így nem jelentene mást, "csak egy információt, amelyet a sajtó közzétesz".

Az MSZP Pintér véleményére kíváncsi

- Érthetetlennek tartom, hogy az a párt indít népi kezdeményezést, amelynek frakciója az Országgyűlésben törvényjavaslatként indítványozhatná a választási törvény módosítását - reagált Szájer József szavaira Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese, parlamenti alelnök. A politikus úgy vélte: jó lenne, ha a választások tisztaságával kapcsolatban mielőbb nyilatkozna Pintér Sándor belügyminiszter, mint az Országos Választási Iroda működésének feltételeit biztosító tárca vezetője. Szili Katalin utalt arra is, hogy a választásokban közreműködő tisztviselők esküt tettek, nekik csalás esetén a törvény előtt kellene felelniük, ha bármilyen visszalélés kiderülne.

Végül hangsúlyozta, hogy pártja az új Országgyűlés megalakulása után az elmúlt tizenkét év tapasztalatai alapján kész a választási törvény módosítására. Az esetleges változtatásoknak azonban a múltra semmilyen hatályuk nem lehet.

Kuncze: álságos a Fidesz kezdeményezése

Az SZDSZ elnöke szerint nevetséges, álságos és hazug a Fidesz népi kezdeményezése, amelyet a választási eljárási törvény módosítása érdekében indít, hogy lehetőség nyíljon a szavazatok újraszámlálására. Kuncze Gábor szerint a kezdeményezés azért nevetséges, mert a Fidesz-kormány feladata volt megszervezni a választásokat. Ha arra sem voltak képesek, hogy tiszta választásokat rendezzenek, és biztosítsák a szavazatok törvénynek megfelelő megszámlálását, akkor mondjanak le, mert nem méltók arra, hogy az országot vezessék - tette hozzá.

"Kilóg a Fidesz-láb"

Mint mondta, a Fidesz lépése azért álságos, mert szerinte semmilyen más célja nincs a kezdeményezésnek, mint hogy elbizonytalanítsák az embereket a választások tisztaságát illetően. Kilóg a lóláb, kilóg a Fidesz-láb - fogalmazott. Az SZDSZ elnöke szerint hazug a kezdeményezés, mert a törvények teljesen egyértelműek. A fideszesek azt akarják a törvényhozásra rákényszeríteni, hogy foglalkozzanak az eredménnyel, miközben maguk is pontosan tudják, hogy elbukták a választásokat - vélekedett.