Fodor augusztus végéig vár a kormány programjára

2008.08.07. 18:06
Dátumháborúba keveredett az SZDSZ és a kormány. A liberálisok augusztus elejére várták a kabinet cselekvési programját, a kormányszóvivő szerint viszont az erről szóló ígéret augusztus végét jelölte meg céldátumként. Egy a lényeg, ha az SZDSZ-nek nem tetszik a program, akkor a szakértői kormányt favorizálja a kisebbségi helyett.

"Megalakulása után száz nappal továbbra sincs programja a kisebbségi kormánynak, senki nem tudja, mit akar a kabinet. Így az SZDSZ augusztus végéig ad haladékot arra, hogy a kormány, korábbi ígéretéhez híven, bemutassa cselekvési programját", mondta Fodor Gábor.

Az SZDSZ elnöke szerint, ha ez a program nem lesz támogatható a liberálisok számára, akkor az SZDSZ a szakértői kormány mellett teszi le a voksát, ha ez sem jelent megoldás, akkor el kell kezdeni gondolkozni az előrehozott választásokon.

Ami a jelenlegi állapotokat illeti, Fodor úgy látja: az elmúlt száz napban visszalépés történt a gazdaságpolitikában és a környezetvédelemben. és a szolidaritás terén is. A kormányzat ugyanis az SZDSZ csökkenteni kívánja a szociális juttatásokat, a segélyezésre fordított pénzt. A szabad demokraták, mondta Fodor, elhibázottnak tartják ezeket a lépéseket, azzal viszont egyetértenek, hogy szükség van a szociális ellátások rendszerének átalakítására.

Az eddigi nyilatkozatokból a liberálisok elnöke azt olvassa ki, hogy a kormány várhatóan nem alakítja át érdemben az adórendszert. Mindössze a szolidaritási adó eltörlésére, az adókulcs határának megváltoztatására és némi járulékcsökkentésre lehet számítani. Ennyi azonban nem elég, átfogóbb változtatás szükséges, mondta Fodor. Aki szerint ahhoz, hogy a szocialista párt kisebbségi kormánya visszanyerje hitelességét, tartalmi és személyi változtatásokra van szükség.

A kormányszóvivő felvetései nem reálisak az elmúlt száz nap értékelésekor, és nem igaz az sem, hogy a kormány csak a hónap végére ígérte programja elkészítését. A nyári tárgyalásokon azt az ígéretet kapta az SZDSZ, hogy a kormány cselekvési programot tesz le az asztalra augusztusban: a hónap elejére az átfogó, a végére a részletes tervet ígérte a kabinet.