'Szándékosan elkövetett kirándulók' védik a Zengőt

2004.02.14. 20:06
Az Index a helyszínen volt kíváncsi arra, hogy a nemzetvesztő Medgyessy-kormány ellen küzdő hősök vagy a polgári körök által mozgatott szerencsétlenek foglalták-e el a Zengőt. A 682 méteres csúcsra a Honvédelmi Minisztérium radarállomást telepítene, mely a helyiek és az országos környezetvédő szervezetek szerint súlyosan károsítaná a hegy lábánál élők egészségét, pusztítaná kiemelt tájvédelmi körzetet, és az ingatlanok elértéktelenedéséhez vezetne.
"Kedves Ilike néni és Józsi bácsi! Jó volt itt lenni. Melegedni. Hallgatni a csöndet a Zengő jeges fái alatt, majd visszatérni ide, ahol a bútorok illata és melegsége mindig valami újat adott" - olvassuk egy hosszúhetényi falusi lakosztály vendégkönyvében a január 2-i bejegyzést. Móricz György 1924-es elsőáldozó oklevele alatt ülünk egy szál alsónadrágban, zoknink és nadrágunk a fűtőtesten szárad, lábunk jéghideg, befaltunk sok-sok szelet kenőmájas kenyeret, köszönjük, most már jól vagyunk. De addig még történt egy s más.

Ne tudjátok meg

Hegygerincen át
Péntek tizenharmadika estéjére beborult és szállingózni kezdett a hó. Pécsvárad felől kacskaringózik az út a csúcs felé. Úgy ötszáz méterre kell otthagyni az autót. Meredek emelkedőn kaptatunk felfelé. Szemben két nyugdíjas ereszkedik óvatosan. Messziről üdvözölnek minket: "Győztünk! De ne tudjátok meg, hogy mi volt itt reggel" - utalnak arra, hogy reggel a Trucker Security csúnya vereséget szenvedett a környezetvédők, önkormányzati képviselők, falubeliek szabadcsapatától. Mindketten rokkantnyugdíjasok, arcuk kipirult. "Ha nincsenek a Greenpeace-esek, akkor már övék lenne a hegy."

A hegy. Megvédése olyan történet, amelyet évtizedek múlva is mesélnek majd a tiltakozó helybeliek. Csak azt nem tudni még, hogy büszkén - az érintetlen csúcs árnyékában - vagy szemlesütve, rosszkedvűen bökve egy katonai radarállomás felé. A konfliktusban korai bárkinek is igazat adni. Másképp tényleg nem szavatolható az ország biztonsága? A generálkivitelezőnek nem volt más választása, mint biztonsági őröket küldeni a terep megtisztítására? A környezetvédelmi hatóság - titkosított anyag alapján, több elutasítás után adták meg az engedélyt a beruházásra - jogosan döntött? Vagy a tüntetőknek van igazuk, akik nem hisznek abban, hogy a kiemelt tájvédelmi körzet élővilágra, a környékbeliek egészségére semmilyen veszélyt nem jelent a lokátor?

Pécs és Komló vörös város

A hegyen néhányan maradtak. A csúcson - ahol amúgy egy elég ronda kilátó éktelenkedik -, valamint a száz méterre épült nyitott faháznál tábortűz lobog, körülötte a sötétedésig kitartók melegednek. Maradni tovább nem érdemes. Ketten ügyelnek éjszaka, ők riadóztatják mobiltelefonon Hosszúhetényt, Püspökszentlászlót és Pécsváradot, ha akkor akarnák elfoglalni a hegyet. A beszédes nevű Erdei Barna Hosszúheténybe invitál minket, ahol Ilike néni és Józsi bácsi vendégházába kapunk szállást.

A házigazda a lelkünkre köti: "Pécs és Komló vörös város, az ottani vezetők nem mondják meg az embereknek, hogy a legnagyobb veszélyben ők vannak. Mert fölöttünk átmegy a sugárzás, de Pécs és Komló telibe kapja majd" - és kezével mutatja a sugár útját. A közeli Tavasz vendéglőben vacsora (lecsós csirkemájas sertésszelet, kímélő velős pacal, házi savanyúság, egy liter kékoportó háromezerért), egy gyors csocsómeccs a helyi menők ellen (az eredmény alakulása: 0-1, 1-1, 1-9), aztán indulás haza az egyre hízó hóban.

Ne kenődjek szét

Szombat hajnali fél ötkor a Zugló és a Kossuth utca sarkán találkozunk Erdei Barnával. A hó tizenegynéhány centis a szelíd lankákon. Barátságos présházak között visz fel az út. Néha megállunk, mögöttünk a hó világította táj. Erdei Barna egy nagy legelőre mutat, ahol reményei szerint lovait futtatja majd. Az első éles emelkedő után lihegünk kicsit, a következőnél hangosan sípol tüdőnk, a hó egyre esik, a szőlőtőkék után égigérő fák, az út meredek, a szél feltámad, a havat a képünkbe fújja, néhol térdig gázolunk már a hóban, Delta főcím lehetnénk. Másfél órás küzdelem után felérünk a csúcsra. És meghalunk. Egy kicsit.

Pálinkát nyomnak a kezünkbe, nem mintha ez hiányozna most a legjobban. Egy fatalista galambtenyésztő egy Trabant-motorháztető darabját szorongatja. "Megpróbálok vele úgy lecsúszni, hogy ne kenődjek szét egy fán" - mondja nem túl nagy meggyőződéssel, és megemlíti, hogy egy hasonló szerkezet egyszer úgy széthasította extrém sporttársa fenekét, hogy mentőhelikopter vitte a pécsi négyszáz ágyas kórházba.

Szándékosan elkövetett

Zengo csucs
A csúcs
Herbert Tamás, a hegyfoglalás egyik vezetője is befut. F. T.-re, általános iskolai évfolyamtársamra emlékeztet, aki a B osztályból egyedül volt kitűnő tanuló, és gyengéd viszonyt ápolt a fizika nevű tantárggyal. A tiltakozókhoz fordul: "Arra kérlek benneteket, hogy a földmérők karóit ne húzzátok ki a földből, a kivágásra ítélt fákról a jeleket ne kaparjátok le! Ellenkező esetben joggal mondhatják, hogy fizessük ki a földmérők egynapi ötvenezer forintos munkabérét."

A hófúvásban két rendőr alakja rajzolódik ki, akik hibátlan egyenruhában jelennek meg a faháznál. "Nem történt rendkívüli esemény?" - kérdezik barátságosan. "Nem történt." Bediktálják a komlói kapitányság meleg irodájában helyet foglaló szerencsés társuknak, hogy a faháznál húszan, a kilátónál nyolcvanan lehetnek a tüntetők, akik egy transzparens szerint "szándékosan elkövetett kirándulóknak" titulálják magukat. Az erdészet vezetője és a favágók szombaton már fel sem jöttek. A fákat a törvényes határidőig, február 15-ig lehetetlenség kivágni. A küzdelem októberben folytatódhat, a hegyvédők győzelemre állnak.

Kelleténél többször mondják

A tiltakozók politikai szimpátiáiról annyi mindent lehetett már olvasni. Jobbról a nemzetvesztő Medgyessy-kormány ellen küzdő hősöket, balról a polgári körök által mozgatott szerencsétleneket látnak bennük. Mi tagadás, akad köztük, aki egy-egy hőzöngő illegális politikai tüntetés után megjárta már Lamperth Mónika tömlöcét. A többség azonban az érintett településeken él; ezek az emberek úgy gondolják - talán tévesen, talán nem -, hogy a lokátor káros az egészségre, a hegyre, az ingatlanok értékére. Némelyikük a kelleténél többször mondja, hogy hajrá magyarok. Z a tábortűz mellett így reagál a politikai felhangokra: "Együtt tiltakoznak itt kommunisták és fasiszták, zsidók és antiszemiták."

Egy szakállas tanár úr azt mondta: "Ha az SZDSZ-es Wekler Ferenc nem vonja vissza nyilatkozatát, mely szerint a háttérben a polgári körök generálják az akciót, akkor elveszít egy szavazót." És a tiltakozást - derül ki egy helyszínen bemutatott dokumentumból - az MSZP hosszúhetényi alapszervezete is támogatja.

Egyébként van valami bizsergető egy hegy megmentésében; vagy, ha úgy tetszik, megakadályozni egy törvényesen engedélyezett fakivágást, amely az illetékesek szerint nélkülözhetetlen hazánk biztonságának megteremtése érdekében - merengtünk visszatérve a Zengőről Móricz György 1924-es elsőáldozó_ de ezt már úgyis tudják.