Biciklit akar az SZDSZ gyereke

2006.01.31. 15:55
A következő kormányzati ciklusban nem halasztható tovább az egészségügy rendezése, az adórendszer átalakítása és a kisebb, olcsóbb állam megteremtése - mondta Kuncze Gábor SZDSZ-elnök évértékelő sajtótájékoztatóján.

A jobb egészségügy érdekében több biztosítós modellre van szükség, a magyar gazdaság erősítése és versenyképessége érdekében egykulcsos adót kell bevezetni, és kisebb, de hatékonyabb, magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtó államot kell megteremteni. A magyar liberális párt ezt kínálja Magyarországnak, mondta Kuncze Gábor.

A pártelnök szerint egy kampány akkor jó, ha a problémák felsorolása mellett bemutatják a megoldási javaslatokat is, így a választók nem valami ellen, hanem valami mellett tehetik le voksukat.

Minimális konszenzus

Kuncze kijelentette, hogy a politikának az életünk fontos kérdéseiről kell szólnia - a jelenünkről és jövőnkről, a gazdaságról, benne az adóterhekről, az egészségügyről és az oktatásról, a szolgáltatások színvonaláról, az Európai Unióról, abban Magyarország helyzetéről, az ország biztonságáról, az esélyek egyenlőségéről, a rászorulók támogatásáról. Ezek között vannak olyan kérdések is, amelyekben törekedni kellene valamilyen minimális konszenzus elérésére is, mert megoldásuk parlamenti ciklusokon átível, fűzte hozzá a pártelnök.


Kovács Pisti (Kép: szdsz.hu)

Kuncze Gábor szerint Magyarország érdeke ilyen politizálást kíván, és ez a felelősség nem váltható ki semmiről sem szóló beszédekkel, és semmilyen programot nem adó megnyilatkozásokkal.

Biciklit szeretne

Mint mondta, szezonja van az évértékeléseknek. Ennek apropóján bemutattak egy kisfilmet, amelyen egy öt év körüli kisfiú - Kovács Pistike -, nagyméretű öltönyben, nyakkendőben, papírokkal a kezében évértékelő beszédet tartott, és elmondta, hogy a tavalyi év elég jó volt, jövőre iskolába megy, és szeretne egy biciklit is.

Kuncze Gábor, a jelenlegi és a volt miniszterelnök évértékeléseire utalva megjegyezte, hogy ez a beszéd nem volt komolytalanabb, "mint az a másik kettő, amelyekkel már megismerkedhettünk". A pártelnök szerint Orbán Viktor nem reális helyzetértékelést adott, hanem bemutatta, hogy mennyire rettenetes ebben az országban élni, és nem kínált valódi megoldásokat sem. Gyurcsány Ferenc értékelése reális volt, ugyanakkor nem beszélt a különböző területeken megvalósítandó programokról.

Az SZDSZ nélkül

A SZDSZ elnöke felsorolta, miért lett volna más az elmúlt négy év az SZDSZ nélkül: nem lett volna miniszterelnök-váltás, nem kapott volna új lendületet a kormányzati politika, és nem szerezte volna vissza a folytatás esélyét a koalíció, nem csökkentek volna az adók sem, de nem lett volna kormányváltás sem, ma Orbán Viktor lenne a miniszterelnök, és a fiatalokat még mindig behívnák katonának.

A következő választás izgalmas kérdése, hogy felelőtlen, demagóg, populista ígéretekkel lehet-e befolyásolni a választókat, mondta Kuncze. Tapasztalatai szerint "ahogy a politikának a kampányban megy el az esze, úgy jön meg a választóké", és ezek az ígértek nem fognak akkora támogatást kapni.