Eörsi elnézést kért Medgyessytől

2004.03.08. 21:58
A sajtót hibáztatják SZDSZ-es politikusok azért, mert a hétvégén elhangzott kormánybírálataikból csak a "keményebb" részek kaptak nagyobb nyilvánosságot. Béki Gabriella szabad demokrata ügyvivő szerint a koalíció felrugását az SZDSZ-ben senki sem tartja reálisnak. Eörsi Mátyás mindenesetre megkövette Medgyessyt és mindenkit, akit megbántottak kijelentései.
A szabad demokrata politikusok a hétvégén csupán valamiféle választ kívántak adni Medgyessy Péter - általuk elfogadhatatlannak tartott közjogi felvetéseire a közvetlen köztársaságielnök-választással és a kisebb parlamenttel kapcsolatban, mondta el hétfőn Béki Gabriella SZDSZ-es képviselő az Indexnek.

Mint arról beszámoltunk, a Szabad Tanácskozás rendezvényen Gusztos Péter többek között a "politika Anettkájának" nevezte a miniszterelnököt, Eörsi Mátyás pedig azt javasolta a kormányfőnek: "húzzon el". Béki sajnálja, hogy a sajtó a tanácskozásból csak a keményebb részeket idézte. Úgy véli, hogy a koalíció felrugását az SZDSZ-ben sem tartja senki sem reálisnak, de szóban jelzik, hogy mennyire nem értenek egyet azzal, hogy a miniszterelnök a parlamentben a koalíció nevében szólal fel, miközben nem azt képviseli.

Rendkívül feszült ülés

Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésekért felelős államtitkár az Indexnek azt mondta, a kormányfőnek joga van elképzeléseit megosztani a társadalommal, ehhez nem szükséges koalíciós egyeztetés. Az SZDSZ hétfői frakcióülésén mindezek ellenére "rendkívül feszült" vita bontakozott ki a hétvégén a kormányfőt bíráló megjegyzések miatt. A frakcióülésen elhangzottakról senki sem kívánt nyilatkozni, ahogy informátorunk mondta: "nem akarjuk tovább feszíteni a húrt".

Húzzon el

Lendvai Ildikó szerint sem a szocialista párt, sem a kormányfő nem szívta mellre az őt nevetségessé tevő kijelentéseket. "A vitát vissza kell terelni oda ahova való" - mondta Lendvai, aki szerint kedden négypárti egyeztetést tartanak a parlamenti pártok a kormányfő felvetéseiről, ott a valódi "ügyekről lehet vitatkozni".

Ennek ellenére Horn Gábor és Gál J. Zoltán kormányszóvivő a parlament folyosóján egyeztetett, míg Eörsi Mátyás hétfőn elnézést kért a kormányfőtől és mindenkitől a vasárnapi kijelentései miatt.

"Először fordul elő a rendszerváltás óta, hogy egy ilyen rosszízű mondat után egy politikus elnézést kér, én ezt megtettem" - nyilatkozta az SZDSZ-es képviselő az MTI-nek, hozzátéve: Medgyessy Péter elfogadta az elnézéskérést. Kijelentette, ezzel "a lovagiasság szabályai szerint az ügy lezárult".

A szabad demokrata képviselő hozátette, hosszú beszédet tartott a kormányfő felvetéseiről, eközben néhány poént is megengedett, az újságok viszont a poénokra hegyezték ki beszámolójukat. "Többet nem fogok poénkodni" - jelentette ki Eörsi.

Orbán és Orbán

Medgyessy nem vetkőzik
Személyiségi jogainak megsértése miatt pert indít Fehér Anett, művésznevén Anettka Gusztos Péter ellen. A tévés szerint Gusztos párhuzama ő és a kormányfő között sántít, Medgyessynek ugyanis nincsenek vetkőzős számai. Ráadásul a nevét egyértelműen negatív kontextusba helyezte a politikus.
Eörsi egyébként azért tartja elfogadhatatlannak Medgyessy felvetését az államfő közvetlen választásáról, mert ha - a mostani közvéleménykutatásokhoz hasonlóan - a Fidesz-szavazók juttatnának a köztársasági elnöki székbe valakit, például Orbán Viktort, és esetleg 2006-ban is a Fidesz adná a miniszterelnököt, akkor a fideszes kormányfő Orbánnak tartozna felelősséggel. Ez Eörsi szerint orosz típusú rendszert eredményezne. Lendvai Ildikó szerint ugyanakkor nem változna a mostani rendszer, nem lenne a köztársasági elnöknek több jogosítványa, csupán a nép választaná meg.

Medgyessy: nem baj, ha vannak viták

Medgyessy Péter az m1 Dolgozószoba című műsorában Vitray Tamásnak adott interjújábann kijelentette: nem nagy baj, ha vannak jó viták, de a hangnem talán lehetne finomabb. "Ha egyébként jó viták vannak, az nem borzasztó nagy baj, de a hangnemen persze megint lehet vitatkozni, ahogy szoktunk is" - mondta hozzátéve: talán lehetne finomabb a hangnem.

Annak kapcsán, hogy a hét végén több szabad demokrata politikus is bírálta nemrég tett közjogi javaslatait, kijelentette: "a koalíciós partner részéről felvetődő minden okos és jó javaslatot nagy nyitottsággal fogadok". "Az, hogy vannak belső, rendezetlen ügyeik és a saját identitásukat szeretnék valamilyen módon meghatározni, azt rájuk kell bízni" - mondta a kormányfő.

Medgyessy Péter az SZDSZ vasárnapi Szabad tanácskozására utalva közölte: az az SZDSZ belső ellenzéke, ezt egy belső kérdésnek kell tekinteni. "A két különböző párt másként értékel bizonyos kérdéseket, miért kéne azt várni, hogy teljesen egységesen és egyformán szólaljanak meg" - fűzte hozzá a miniszterelnök. "Hadd vitatkozzanak egymással, vitatkozzanak akár velem is" - közölte.

"Miután valódi értékekről van szó, nem tartom ezt nagyon nagy bajnak" - jelentette ki a kormányfő. Jelezte, bízik benne, hogy kedden, a négy párt közti egyeztetésen nem a javaslatokról, hanem már azok megvalósításáról folyik majd a vita.