Demszkyék szerint Antall zsarolására készült az ügynöklista

2005.02.28. 11:39
Demszky Gábor szerint a vasárnap közzétett ügynöklista - apróbb eltérésekkel - megegyezik azzal, amit még a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként Antall József juttatott el hozzá. A főpolgármester szerint léteznek más listák is, zsarolási adatbankok, amelyekkel bizonyos politikai csoportok bármikor előjöhetnek. Magyar Bálint úgy véli, hogy a a listával Antall József miniszterelnököt zsarolni akarták.

"Több olyan lista került a kezembe, ami erre a listára emlékeztet, de ez a lista nem teljes, hanem szelektív" - mondta Demszky Gábor főpolgármester hétfőn az interneten közzétett ügynöklistáról. Demszky a rendszerváltás után fél éven keresztül a parlament nemzetbiztonsági bizottságának volt elnöke, ilyen minőségében jutott el hozzá Antall József néhai miniszterelnöktől a névsor.

Határozott politikai cél

A főpolgármester szerint azoknak, akik ezt a listát Antall József miniszterelnöknek odaadták, az volt "a határozott politikai céljuk", hogy a rendszerváltó pártok ne háborgassák, ne hozzák nyilvánosságra "ezeket az ügyeket". A zsarolásra használt lista ismeretében Antall megfogadta a tanácsot. A főpolgármester szerint bizonyos politikai csoportok zsarolási adatbankjaikkal bármikor előjöhetnek. Azzal kapcsolatban hogy Szegvári Katalin egyértelműen Gyurcsány Ferencet felelőssé tevő kijelentéseire gondolt-e, Demszky közölte, nem kívánja kommentálni a tévés vasárnapi nyilatkozatát. Bővebben > > >

Zsarolási adatbankok

Demszky szerint nem ilyen listákkal kell orvosolni a problémákat, hanem megg kell alkotni egy törvényt, amely alapján a nyilvánosságra lehetne hozni az adatokat. Úgy véli, ha annak idején a parlament elfogadja Hack Péter és az ő által készített ügynöktörvény-javaslatot, akkor elkerülhető lett volna az ehhez hasonló szelektív kiszivárogtatás. "Mindekinek joga van tudni, mikor, ki figyelte meg és ebből milyen hátránya származott" - jelentette ki Demszky, aki Magyar Bálint oktatási miniszterrel együtt hétfőn újra a Történeti Levéltárhoz fordult, mert újabb, róluk szóló jelentést kerestetnének, keveslik ugyanis azokat az iratokat, amelyeket eddig kézhez kaptak.

Magyar Bálint szerint nem csupán zsarolásra, hanem bizonyos személyek megmentésére és a történelem újraírására is használták a listát. Úgy véli, a besúgók jelentéseinek és a lehallgatási jegyzőkönyveknek is nyilvánosságra kell kerülniük. Az Index kérdésére elmondta, valószínű, hogy a KGB jogutódjánál is megvannak a magyar jelentések orosz változatai, mert "a varsói szerződés latinja az orosz volt".