Az SZDSZ felfüggesztette a tárgyalást az MSZP-vel

2005.04.08. 12:19
A koalíciós pártok képviselői pénteken gyakorlatilag csak elismételték korábban kifejtett érveiket az államfőjelölésről, aztán berekesztették a tárgyalást. A szabad demokraták szeretnék, ha szombaton a szocialisták elnökjelölő választmányi ülésén Szili Katalinon kívül legalább még egy jelöltet javasolna az MSZP, de erre nincs sok esély. Egy jelöltről szerintük viszont értelmetlen tovább tárgyalni.

Pető Iván SZDSZ-es képviselő azt kéri a szocialista párt tárgyalódelegációjától, tolmácsolják az MSZP választmányának, hogy szombaton ne csak egy államfőjelöltet javasoljanak államfőnek, mert a szabad demokraták számára Szili Katalin továbbra sem elfogadható jelölt. Pénteken az MSZP és az SZDSZ háromfős egyeztetőtestülete ismét találkozott egymással, hogy megbeszéljék, ki legyen a koalíció közös köztársaságielnök-jelöltje.

Egyhelyben toporognak

Az alig egyórás találkozó végén kiderült, a találkozón ugyanazok az érvek hangzottak el pró és kontra, mint a szintén sikertelen csütörtöki egyeztetésen, mondta Szabó György szocialista politikus. Az MSZP ragaszkodott ahhoz, hogy Szili Katalin legyen az államfő, az SZDSZ viszont kizárta, hogy a jelenlegi házelnököt támogassák. Pető Iván azt mondta, szeretnék, ha közös támogatással választana a koalíció államfőt, sőt, ha lehet, ellenzéki támogatással döntenének Mádl Ferenc távozása után az új köztársasági elnökről. Pető Iván szerint ugyanakkor nincs arról szó, hogy a 2006-os országgyűlési választásokra hatással legyen a mostani koalíciós jelölési cécó.

Szili Katalin vagy Szili Katalin

Az MSZP választmánya szombaton dönt arról, kit javasoljanak államfőjelöltnek a szocialista párt egy héttel későbbi ülésező államfőjelölő kongresszusának. A hatszáz kongresszusi tag a választmány javaslata alapján arról dönt, hogy ki legyen a szocialista párt államfőjelöltje. Bővebben> > >

Az MSZP-s tárgyalódelegáció egyik tagja, Szabó György szerint a választmány csak egy jelöltet fog javasolni a kongresszusnak: Szili Katalint. Ha ez így van, feleslegessé válik az SZDSZ és az MSZP jövő heti egyeztetése az államfőjelöltről, esélyt kínálva az ellenzék jelöltjének: Sólyom Lászlónak. Az MSZP képviselői az SZDSZ nélkül ugyanis kevesebben vannak, mint az ellenzéki jelöltek. Igaz ugyanakkor, hogy a színfalak mögött Hiller István Orbán Viktorral és az MDF vezetésével is tárgyalt.

Pokorni: Méltatlan a köztársaságielnök-választás körüli vita
Méltatlan a megválasztandó köztársasági elnök személyéhez, - akárki is legyen az - amit a két kormánypárt művel, mondta Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök pénteken. A köztársasági elnöknek az ország méltóságát, erejét kell hordoznia, és helytelen dolog, hogy ilyen körülmények között zajlanak a viták, "ez nem más, mint kutyakomédia" - mondta Pokorni. Az alelnök szerint a Fidesz nincs abban a helyzetben, hogy az elnök megválasztása kapcsán kezdeményezőként lépjen fel, csupán abban bízhat, hogy számára is elfogadható jelöltet találnak. (MTI)