Szili az MSZP államfőjelöltje

2005.04.15. 18:10
Hatvan-negyven százalékos szavazati aránnyal Szili Katalint választotta az MSZP államfőjelölő-kongresszusa a párt köztársaságielnök-jelöltjének. A posztra Glatz Ferenc, az akadémia volt elnöke volt még esélyes, de ő nyolcvan szavazattal kevesebbet kapott a házelnöknél. Az SZDSZ gratulált Szilinek, de továbbra sem támogatja államfővé választását. A szocialista pártelnök viszont sietett leszögezni, hogy pártja nemcsak a koalíciós partnerrel, hanem az ellenzékkel is együttműködésre törekszik.
A Fidesz névsora
Mádl Ferenc, Sólyom László, Szili Katalin, Glatz Ferenc és Gombár Csaba neve szerepel a Fidesz országos szimpátiaszavazásának listáján, jelentette be Áder János frakcióvezető, a képviselőcsoport pénteki kibővített ülését követő sajtótájékoztatón.

Az országos szimpátiaszavazás hétfőn indul és május 15-én lehet majd utoljára szavazni, közölte Áder János. Mint mondta, a szavazás eredményének ismeretében lehet visszatérni arra a kérdésre, hogy a Fidesznek lesz-e - és ha igen, akkor ki lesz a - köztársaságielnök-jelöltje.

Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét választotta az MSZP kongresszusa a párt hivatalos államfőjelöltjévé. Szili Katalin 309, a poszt másik esélyese, Glatz Ferenc 230 támogató szavazatot kapott. Az SZDSZ korábban már jelezte, nem támogatják, hogy vezető pártpolitikus legyen a köztársasági elnök, így nem fogják megszavazni Szili Katalint. Horn Gábor, SZDSZ-es ügyvivő az MSZP-kongresszus eredményére reagálva az Indexnek elmondta: gratulálnak Szili Katalinnak, de álláspontjuk nem változott, azaz nem fogják megszavazni a parlamentben.

A köztársaságielnök-jelöltről az MDF csak akkor nyilatkozik, ha az MSZP és az SZDSZ közösen megjelöli az Országgyűlésnek a hivatalos jelöltet - reagált a hírre Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek.


Glatz gratulál Szilinek - Klikkeljen a képre! - Fotók: Barakonyi Szabolcs

Közös ügy

Gyurcsány Ferenc - Horn Gábor szavaira - az Indexnek úgy reagát: a kongresszus döntése után az MSZP tagjainak és pártagként személy szerint neki is az a dolga, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy Szili Katain legyen az államfő. "Ez a mi közös ügyünk" - fogalmazott.

Valamennyi párt

Szili Katalin az eredmény kihirdetése után rövid beszédében azt mondta: "A munka csak most kezdődik." Közölte, hogy ő az első MSZP-s államfőjelölt: "Ez azt jelenti, hogy hisztek, bíztok bennem." Szili kérte azokat, akik nem rá szavaztak, hogy a jövőben támogassák. Rámutatott: a konszenzusos demokrácia-felfogásnak akar megfelelni és ezért azt gondolja, hogy a jelölésben új időszak kezdődik, a parlamenti szavazásig van még másfél hónap, és ezalatt az MSZP valamennyi párttal egyeztetéseket folytat.

Hiller István pártelnök az eredményhirdetés után kijelentette, nemcsak koalíciós partnerükkel, hanem az ellenzéki pártokkal is tárgyalásokat folytatnak.

Az MSZP kongresszusa előtt a párt elnöksége és országos választmánya is ülésezett. Ez utóbbin már kiderült, hogy a kongresszus küldöttjei két jelöltről szavazhatnak majd: az MSZP tagság "favoritjáról", Szili Katalinról, és a később "képbe került" Glatz Ferencről. A lehetséges jelöltek között volt még Bárándy Péter, volt igazságügy-miniszter és Horn Gyula, egykori kormányfő is. Ők azonban nem kaptak elegendő szavazatot, ezért visszaléptek a jelöléstől.

Puszi

A kongresszus előtt - és a végeredmény kihirdetése után is - a rózsaszínű kosztümben lévő Szili Katalint puszival köszöntötte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő a kongresszus elején, Hiller felszólalása után fejtette ki véleményét.


Gyurcsány gratulál Szilinek - Klikkeljen a képre! - Fotók: Barakonyi Szabolcs

A zárt kongresszusi ülésen - információink szerint - Szili Katalin jelölése mellett szólalt fel Horn Gyula, Tüttő Katalin, Hunvald György, VII. kerületi polgármester; Glatzot pedig többek között Vitányi Iván és Tóth Mihály csepeli polgármester támogatta.

A kongresszust levezető Juhász Ferenc az ülés elején azt mondta, ez olyan kongresszus, amelynek a párt egységét kell demonstrálnia. Az ülés végén hasonló hagnemben szólalt fel Szekeres Imre elnökhelyettes, és arra szólította fel a delegáltakat, közfelkiáltással fogadjanak el egy nyilatkozatot, hogy az SZDSZ és az ellenzék is támogassák Szilit. A tapsot Juhász Ferenc úgy értelmezte, hogy elfogadták a nyilatkozatot.

Az ülés nyílt részén Hiller István és Gyurcsány Ferenc is kínosan ügyeltek arra, hogy ne beszéljenek az államfőjelölésről és a lehetséges jelöltekről.


Tekintse meg nem csak horngyulás képeinket!

Bárándy, Glatz, Horn, Szili

A Magyar Szocialista Párt elnöksége és választmánya hetek óta vajúdik, ki legyen a párt államfőjelöltje. Kezdetben csak annyi volt biztos, hogy egy liberális és egy konzervatív államfő után az MSZP szociáldemokrata köztársasági elnököt akar. Néhány hete a párt különféle szervezetei meg is nevezték, ki legyen az. A jelölő szervezetek döntő többsége Szili Katalint akarja az államfői székbe. Bővebben> > >

Közös jelölt

A pártvezetők Szili óriási támogatottságának ismeretében kezdtek tárgyalásokat a szabad demokratákkal egy közös koalíciós államfőjelöltről. A kisebbik koalíciós párt azonban elvetette Szili támogatását.

Szabad mandátum

A koalíciós konfliktus miatt a szocialisták választmánya a múlt héten felhatalmazást adott a Hiller István vezette egyeztető testületnek, hogy Szilit, valamint a néhány ajánlást kapott Bárándy Pétert, Glatz Ferencet és Horn Gyulát is javasolják közös jelöltnek. (Jellemző a pártviszonyokra, hogy információink szerint a választmányban többen úgy értelmezték az elnöknek megszavazott "szabad tárgyalási mandátumot", hogy Hillernek mindenképpen Szilit kellett volna javasolnia, és cserébe - más témában - szabadon tehetett volna engedményeket az SZDSZ-nek).

Nincs ínyükre

A szabad demokraták kijelentették, a négy szocialista jelöltből kettőt tudnának támogatni: Bárándy Pétert és Glatz Ferencet. (SZDSZ-es forrásaink szerint őket sem igazán, de nem akarták tovább feszíteni a húrt).