A Fidesz kirúgatná Szilvásyt

2007.10.03. 14:41
A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy függessze fel Szilvásy György munkaviszonyát, és indítson vizsgálatot, hogy mi hangzott el a tárcavezető és Topolánszky Ákos telefonbeszélgetésekor. Topolánszky hozzájárulna a felvétel nyilvánosságra hozatalához, a nemzetbiztonsági szolgálatok azonban nem rögzítették a beszélgetést.

Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter munkaviszonyának felfüggesztését és azonnali vizsgálatot sürget a Fidesz a miniszterelnöktől, közölte Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint ki kell derülnie annak, hogy pontosan mi hangzott el a tárcavezető és Topolánszky Ákos, az ifjúsági tárca volt államtitkár-helyettese telefonbeszélgetésekor.

Pokorni Zoltán szerint idestova tíz éve minden minisztériumból kimenő és bejövő telefonbeszélgetést rögzítenek, minden bizonnyal ezt is, ezért a vizsgálat eredménnyel járhat. Ha az bizonyosodik be, hogy Szilvásy György, aki korábban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára volt, nemcsak fenyegetett és nyomást gyakorolt, ahogyan azt Topolánszky Ákos, a tárca egykori helyettes-államtitkára állítja, hanem később valótlanságokat is állított erről a telefonbeszélgetésről, akkor távoznia kell a közéletből, tette hozzá a Fidesz alelnöke.

Az NBH nem rögzíthet telefonbeszélgetést

Természetesen sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem rögzítette a Szilvásy György miniszter és Topolánszky Ákos közötti telefonbeszélgetést, erre ugyanis sem oka, sem törvényes lehetősége nem volt, közölte a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese szerdán.

Hozzátette, maga a feltételezés, hogy ezt netán mégis megtette volna, igen meglepő, hiszen a hatályos törvény precízen és szigorúan meghatározza, hogy ilyen rögzítés - amely külső engedélyhez kötött - milyen, a nemzetbiztonságot fenyegető esetekben lehetséges.

Nyilvánosan üzengetnek

Topolánszky Ákos a Kossuth rádióban szerdán reggel közölte, ha az NBH-nál valamilyen oknál fogva megvan a beszélgetés, felhatalmazza a hivatalt annak nyilvánosságra hozatalára, hogy az ellentmondásos visszaemlékezéseket tisztázni lehessen.

Topolánszky Ákos, a GYISM volt kábítószerügyi helyettes államtitkára a hvg.hu-nak múlt csütörtökön a Zuschlag-ügy kapcsán azt nyilatkozta, ő is találkozott nehezen megtagadható kérésekkel, amikor támogatások odaítéléséről kellett dönteni a korábban Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök vezette minisztériumban.

A Magyar Nemzet keddi száma arról írt, hogy az ifjúsági minisztérium egykori államtitkár-helyettesének állítása szerint Szilvásy György a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterként "a hivatalos számáról, hivatalos minőségében" hívta fel, hogy felszólítsa, vonja vissza a hvg.hu-nak adott interjúban róla és munkatársairól olvasható állításait.

Szilvásy és a közlemény

A lap keddi számában megjelent cikkben a volt államtitkár-helyettes azt is elmondta, hogy Szilvásy György a telefonbeszélgetéskor kilátásba helyezte, ha nem vonja vissza az állításait, akkor ő megjelentetni tervez egy közleményt, amely arról szól majd, hogy Topolánszky Ákos egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni jelentős közpénzekre.

"Az a véleményem, hogy Szilvásy György magánemberként természetesen felhívhat engem, hogy kifejezze rosszallását, de így, hogy titokminiszterként tette, nos, ezt tízmillió magyar állampolgárból tízmillió fenyegetésként értékelné, és nem egy baráti gesztusként. Ez az eljárás szerintem egy demokratikus jogállamban erősen nehezményezhető" - nyilatkozta Topolánszky Ákos a Magyar Nemzetnek.

Szilvásy György - aki korábban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára volt - kedden cáfolta, hogy megfenyegette volna Topolánszky Ákost. "Nem fenyegettem meg Topolánszky Ákost és nem mondtam azt, ha nem vonja vissza állításait, akkor közleményt adok ki arról, hogy egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni jelentős közpénzekre" - mondta. A fenyegetést pedig tényként kezelő Pokorni ellen Szilvásy jogi lépéseket kezdeményez, Sőt ennél többet is tesz. Ugyanis szerinte a kimenő és bejövő telefonbeszélgetések rögzítése, és 48 órán keresztül történő tárolása törvénytelen. Így azt is kivizsgálják, igazak-e Pokorni Zoltán telefonbeszélgetésekkel kapcsolatos kijelentései.