Az NBH vizsgálja, feljelentse-e Almássyt

2008.09.26. 12:49
Tarthatatlan rágalomnak tartja a titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy György azt a vádat, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei rabolták el az MDF egyik megyei elnökét, és szintén ők fenyegették meg az MDF elnöki székére pályázó Almássy Kornélt. Szilvásy azt mondja, a titkosszolgálatok mindent törvényesen csináltak, a leghallgatásokhoz volt engedélyük, és a felvételeket nem kell megsemmisíteniük.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vizsgálja, tegyen-e feljelentést az Almássy Kornél MDF-es politikus által csütörtökön elmondottak miatt, közölte kérdésre válaszolva Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Szilvásy György hangsúlyozta, ami a politikus szájából elhangzott, az tarthatatlan rágalom, mert az NBH-nak nincs kommandós egyenruhája, nincs fegyverzete és nincs jelvénye sem. (Almássy Kornél csütörtökön több ügyet is az NBH-val hozott kapcsolatba, például azt, hogy - mint mondta - Balla Györgynél, az MDF Somogy megyei elnökénél megjelent egy fegyveres, kommandós egyenruhát viselő, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi.)

A sajtótájékoztatón a titokminiszter szintén kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy az adatgyűjtési ügyben egy szocialista országgyűlési képviselő is érintett, de nem azon az oldalon, amelyen Demeter Ervin és Kövér László (Fidesz), hanem a másikon, vagyis adatokat gyűjthettek róla. Szilvásy György szerint a Fidesz ebben az ügyben nem azt az utat választja, ami a demokráciában elvárható lenne, vagyis szembenéz az állításokkal, és levonja belőle a konzekvenciákat, hanem megpróbálja eltussolni, csorbítani a nyilvánvaló tényeket. Az ellene tervezett feljelentésekkel kapcsolatban annyit mondott, hogy a hamis vádnak komoly következményei vannak.

Szilvásy György megismételte, hogy 4 ember (részben az UD Zrt. vezetői) és ismeretlen tettesek ellen többek között adócsalás, fegyverrel való visszaélés, magántitok jogosulatlan megszerzése, államtitkok törvénytelen megszerzése alapos gyanúja miatt tettek feljelentést. Azt is elmondta, hogy a szerinte ezt alátámasztó több mint 100 hangfelvétel mindegyékéhez volt bírói vagy miniszteri engedélye a szakszolgálatoknak. Hozzátette, hogy ezeket a felvételeket nem kell törölniük, erre nincs törvényi kötelezettség, sőt, ezek segíthetik azt a nyomozást, ami arról szól, hogy végzett-e törvénytelen dolgokat az UD Zrt.

Szerinte az NBH felderítésében egy olyan árnyéktitkosszolgálat létére derült fény, ami a magán-, állam-, és üzleti titkok megszerzésére alkalmas volt. A miniszter szerint az államszervezetbe is beépültek, és a gyanú szerint törvénytelenül gyűjtöttek adatokat.

Szilvásy azt is megismételte, hogy a gyanújuk szerint törvénytelenségeket elkövető cég vezetői és két fideszes politikus, Demeter Ervin és Kövér László között rendszeres és szoros kapcsolat volt. Azt mondta, azt majd az ügyészségnek kell kiderítenie, hogy valaki közülük követett-e el bűncselekményt. Utalt rá ugyanakkor, hogy a Demeter Ervintől a cég vezetőjéhez érkezett feladatot (pl. kideríteni, hogy az NBH vezetője, Laborcz Sándor hányszor járt Moszkvában) törvényes eszközökkel nem lehetett végrehajtani.

A miniszter azt is elmondta, vizsgálatot végeztek az NBH-nál és a szakszolgálatoknál, hogy tőlük szivárgott-e ki az a hangfelvétel, amit Dávid Ibolya a sajtónak pár hete bemutatott, és amiből az derül ki, hogy valakik az MDF és a Dávid Ibolya esetleges gyanús ügyeinek felderítését kérték az UD Zrt.-től. Szivásy szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy ez nem tőlük derült ki. Utalt arra, hogy a hangfelvétel - a feljelentés csatolmányaként - a rendőrségnél is megvolt már akkor, amikor Dávid Ibolya bemutatta azokat.