Szilvásy nem gondolkodik lemondásán

2006.12.01. 19:33
Szilvásy György nem gondolkodik a lemondásán az augusztus 20-ai tűzijátékon történt katasztrófa miatt. Lenkovics Barnabás az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a kancellária is felelős volt a tragédiáért.

A Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter ezt pénteken mondta Balatonőszödön arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy fontolgatja-e lemondását, miután az ombudsmani jelentés szerint a MeH az elsőszámú felelős a tűzijátékon történtekért.

Nem foglalkozik a gondolattal

"Nem foglalkozom azzal a gondolattal, amit ön fölvetett" - mondta Szilvásy György. "Az ombudsmani jelentés nem tartalmaz olyan momentumot, amely új lenne a Miniszterelnöki Hivatallal összefüggésben" - jelentette ki a miniszter. Hozzátette: az írásos jelentésben nincs olyan kitétel, nincs olyan megfogalmazás, hogy a miniszterelnöki hivatal lenne felelős a bekövetkezett katasztrófáért.

Azokat a hibákat, amelyek az ombudsmani jelentés feltárt, "mi már korábban nyilvánosságra hoztuk" - mondta a kancelláriaminiszter.

Lenkovics szerint a MeH a felelős

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országos biztosa csütörtökön Budapesten a vizsgálat eredményét ismertető sajtótéjkoztatón azt mondta: a rendezvény megrendelőjeként a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az első számú felelős az augusztus 20-án történtekért; az ezzel foglalkozó ombudsmani vizsgálat sorozatos hibákat állapított meg a tűzijáték előkészítésében és lebonyolításában.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője egy ugyancsak csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, az ombudsmani jelentésre hivatkozva úgy fogalmazott: most már csak az a kérdés, hogy Szilvásy György levonja-e a konzekvenciákat, és lemond-e posztjáról. "Az ombudsmani jelentésében sehol sem szerepel olyan állítás, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, vagy személy szerint a kancelláriaminiszter lenne a felelős az augusztus 20-i tragédiáért" - reagált a Fidesz felvetésére Nyakó István, az MSZP szóvivője az Országos Sajtószolgálaton keresztül.

Szilvásy György az őszödi sajtótájékoztatón megerősítette: a kormány az ombudsman által jelzett 60 napon belül elküldi a válaszát az országgyűlési biztosoknak.