Ultimátumot adott Szekeres

2005.08.31. 12:56
Ultimátumot adott az MSZP-központ a párt nagykanizsai szervezetének: vagy Göndör István lesz a jelöltjük vagy feloszlatás vár rájuk. A szocialistáknál még négy helyen nem tudtak dönteni, ki legyen a 2006-os induló az egyéni képviselői körzetben. Egy, nem a nyilvánosságnak készült közvélemény-kutatásra hivatkozva, vagy éppen azt elhallgatva alkalmaz nyomásgyakorlást a pártvezetés.
MSZP: évadnyitó frakcióülés hétfőn

Jövő hétfőn tartja évadnyitó ülését a szocialista párt országgyűlési képviselőcsoportja, amelynek tagjai előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felszólal - tájékoztatta szerdán az MTI-t Lendvai Ildikó frakcióvezető.

A vezető kormánypárt frakcióvezetője elmondta: az őszi parlamenti évadot elindító frakcióülés alapfeladata a féléves országgyűlési munka megtervezése. Tekintettel azonban a jövő évi választások közeledtére, a szocialista képviselők Hiller István pártelnök előadását is meghallgatják majd az MSZP választási felkészüléséről.

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a délelőtt 10 órakor kezdődő, várhatóan egésznapos, zárt tanácskozáson délután a kormányfő is felszólal.

Az Index információi szerint Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese egy hetet adott a nagykanizsai szocialistáknak, hogy gondolják meg, kit is akarnak országgyűlési képviselőjelöltnek. Szekeres egy, a párt megbízásából, nem a nyilvánosság számára készült közvélemény-kutatásra hivatkozva akarja lebeszélni a helyieket Fodor Csabáról.

Úgy tudjuk, hogy Szekeres Imre a napokban az érintettek előtt jelentette be, hogy a pártvezetés nem szeretné, ha a helyiek jelöltje, Fodor Csaba ügyvéd indulna szocialista színekben 2006-ban a zalai 2-es választókerületben. Fodor többséget kapott a nagykanizsai szervezetben.

Göndört nem akarják

Fodor előretörésével eddig egyértelműnek tűnt, hogy Göndör István, aki többször is győzött már az egyéni kerületben, nem indulhat Nagykanizsán. Az MSZP elnökhelyettese most viszont ultimátumszerű bejelentést tett a párt városi vezetőinek, vagy ismét Göndört jelölik, vagy feloszlatják a szervezetet.

Fodor Csaba az Index kérdésére azt mondta, nincsenek pontos információi arról, hogy mit mondott Szekeres Imre a nagykanizsai vezetőknek, mert ő nem volt jelen a megbeszélésen. Annyi biztos, hogy a kialakult helyzetről szerdán este tanácskozik a városi elnökség, és "kialakít valamifajta állásfoglalást". Fodor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a képviselőjelölt személyének megnevezése a helyi szervezet joga a párt alapszabálya szerint.

Megbűnhődte már?

"Az MSZP vezetői egyre kevésbé tudják türtőztetni magukat a helyiek ellenállásán" - mondta egy informátorunk. Úgy tudjuk, hogy egy másik renitens országrészben, Kiskunhalason, ahol Zuschlag Jánost jelölik a helyiek, még nem merült fel a pártszervezet feloszlatása, de a múlt héten a halasi elnököt Hiller István pártelnök fogadta. A megbeszélésen a pártelnök közölte, nem támogatják Zuschlag jelölését. Néhány héten belül megoldást kell találniuk a kérdésre.

A harmadik renitenssel, Karsai Józseffel szemben pedig Veress József Békés-megyei pártelnök emelt kifogást. Karsai, a battonyaiak jelöltje szerint az elnökség is őt támogatja, de Veress "össze-vissza kavar". Karsai szerint a párt közvélemény-kutatása hatalmas fölénnyel őt hozta ki győztesnek Veressel szemben.

Szekeres Imre hónapokkal ezelőtt a Népszabadságban alaptalannak nevezte az Index információját, amelyben megírtuk, hogy a szocialisták képviseklőinek negyven százalékát lecserélik. Szekeres akkor csak egyetlen ilyen képviselőről tudott, mára kiderült viszont, hogy az MSZP néhány fő híján képviselőinek negyven százalékától vesz búcsút.