Kövér: Még egy szocialista politikus érintett

2002.09.09. 07:47
A Horn-kormány még egy, eddig meg nem nevezett tagja érintett az úgynevezett ügynökügyben - nyilatkozta az Inforádiónak Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke. A politikus hangsúlyozta: nem azt állítják, hogy a szocialista politikus együttműködött az állambiztonsági szervekkel, hanem azt, hogy a Mécs-bizottság alapelvei szerint szerepelnie kellene a testület által közzétett listán.
Kövér László információi szerint az eddig nyilvánosságra kerülteken kívül még egy szocialista politikust is az érintettek körébe kellett volna sorolniuk a Mécs-bizottság MSZP-s és SZDSZ-es tagjainak, amikor közzétették listájukat.

Kövér lemondásra szólította fel Mécset

Kövér László
A Fidesz országos választmányának elnöke az Inforádiónak szombaton úgy nyilatkozott, hogy ez a szocialista politikus nem a jelenlegi, hanem a Horn-kormány tagja volt. Hangsúlyozta, nem állítják, hogy ez a szocialista politikus együttműködött volna az állambiztonsági hatóságokkal, de ettől függetlenül neki is szerepelnie kellett volna az érintettek között. Kövér László szerint a bizottság gyalázatos eljárásmódja miatt Mécs Imrének le kellene mondania parlamenti mandátumáról.

Mécs Imre, a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnöke hírre reagálva ostobaságnak nevezte Kövér szavait, valamint úgy vélte, hogy az ellenzéki képviselőknek részt kellene venniük a bizottság munkájában.

"Dokumentumok alapján nem igazolható"

Tóth Károly, a testület szocialista tagja a Népszabadságnak elmondta: a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem igazolható, hogy a Horn-kormány még egy miniszterét az érintettek kategóriájába kellett volna sorolni. Közölte, a vizsgálódás során két személynél találtak azonos dokumentumot, egy-egy hatos kartont. Egyik esetben sem állapította meg a bizottság az aktív együttműködést, mivel mindössze az az egyetlen karton állt rendelkezésre. Utóbb mindkét személy, Szalay Gábor és Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztere is elismerte a kapcsolattartást a belügyi szervezettel.