Rendőrök assziszáltak a neonáci találkozóhoz?

2003.01.03. 16:35
Szödliget polgármestere szerint a rendőrök kívülről biztosították a település művelődési házában december 21-én tartott neonáci ifjúsági találkozót. Soós Gábor elhatárolta magát a rendezvénytől és kijelentette: a rendőrséggel konzultálva a község lakóinak biztonsága érdekében nem akadályozta meg a Fehér Karácsony címmel szervezett találkozót.
Sződliget polgármestere határozottan állítja, hogy a település vezetőinek és lakóinak semmi közük nem volt a helyi művelődési házban karácsony előtt rendezett neonáci gyűléshez; Soós Gábor álláspontja szerint az előzetes tájékoztatás elmulasztása miatt felvetődhet a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) felelőssége.

"Véletlenül tudtam meg"

A Pest megyei község első embere a december 21-én tartott neonáci ifjúsági találkozó kapcsán pénteken az MTI-nek azt is szükségesnek tartotta elmondani, hogy csak a helyszínen, véletlenül szerzett tudomást a készülődésről, miután az NBH emberei nem értesítették előzetesen, milyen politikai rendezvény céljára bérelték ki ismeretlenek a művelődési házat.

A rendőrség nem akart megakadályozni semmit

A polgármester elmondta, hogy a jelzett napon délután egy karitatív célú rendezvényre igyekezett a művelődési házba, amikor az intézmény előtt - meglepetésére - több várakozó rendőrrel találkozott. Tőlük értesült, hogy a művelődési házban este Fehér karácsony néven neonáci ifjúsági rendezvényt tartanak. Hozzátette: a rendőröknek nem állt szándékukban a rendezvény megtartásának megakadályozása, ugyanis csupán a külső biztonság garantálására kaptak megbízást.

A lakosság szolgálatában

Később derült ki, hogy egy váci magánszemély bérelte ki december 21-én estére és éjszakára a művelődési házat egy ötven tagú baráti társaságnak karácsonyi zenés összejövetelre. A polgármester a rendőröktől kapott információk birtokában be akarta záratni az intézményt, hogy a neonáci rendezvényt ne tarthassák meg. Időközben az esti vonattal mintegy nyolcvan fiatal érkezett a helyszínre, mások gépkocsikkal érkeztek. A község lakóinak biztonsága érdekében Soós Gábor - a rendőrökkel konzultálva - úgy döntött, hogy nem akadályozza meg a zárkörű rendezvényt.

Kétszáz résztvevő

Elmondása szerint mintegy kétszázan vettek részt a találkozón, amelyet kívülről a rendőrség biztosított. Zárt ajtók mögött tartott a gyűlés hajnalig, és rendbontás nélkül ért véget.

Az neonáci ifjúsági találkozót követően, december 31-én a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár az MTI-nek elmondta: a sződligeti rendezvényt a szervezők "fedetten, teljes illegalitásban" készítették elő. A művelődési ház illetékesei a szervezőktől nem a valóságnak megfelelő információkat kapták arról, ki és milyen célból bérlik ki a helyiségeket.

Tóth András leszögezte: hasonló események megtörténtét a jövőben minden törvényes eszközzel meg kívánja akadályozni. Hozzátette, hogy az ilyen jellegű ügyekkel a Nemzetbiztonsági Hivatal foglalkozik. Az eset kapcsán a szolgálatoknak és a rendvédelmi szerveknek egyaránt le kell vonniuk a megfelelő tanulságokat - fogalmazott a politikai államtitkár.