Kissé csökkent a Fidesz előnye

2007.05.29. 07:43
A biztos pártválasztók 58 százaléka a Fidesz-re, 29 százaléka az MSZP-re, 6 százaléka az MDF-re és 3 százaléka az SZDSZ-re szavazna, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

Továbbra is jelentős, bár a korábbinál néhány százalékkal kisebb Fidesz-előnyt mért májusban a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet. A szocialista párt népszerűségének csökkenése májusban megtorpant, azonos az áprilisival, míg a Fidesz támogatottsága valamelyest visszaesett, írja a Népszabadság. A Fidesznek még így is kétszer annyi támogatója van mint az MSZP-nek: kétmillió elkötelezett szavazója van a legnagyobb ellenzéki pártnak, míg a kormány párt mögött egymillió biztos szavazó áll.

A teljes népesség 17, a biztos pártválasztók 29 százaléka az MSZP-t, míg a teljes népesség 33, a biztos pártválasztók 58 százaléka a Fideszt támogatja. A politika egésze iránti érdeklődés és aktivitás igen alacsony szintjét jelzi, hogy az emberek 39 százaléka nem menne el szavazni, ha most vasárnap lennének a választások.

A pártok népszerűségi listáján az MDF áll a harmadik helyen négy százalékkal, az SZDSZ két százalékon áll a választók teljes körében. Az MDF jobban áll a biztos választók körében, hat százalékkal biztosabbnak tűnik a párt parlamentben maradása, mint a három százalékot elérő SZDSZ. Herényi Károly (MDF) és Eörsi Mátyás (SZDSZ) a Napkeltében mindketten úgy fogalmaztak a közvélemény-kutatási eredményekkel kapcsolatban, hogy választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatásokat.

A Szonda Ipsos május 16. és 23. között végezte a felmérést 1500 megkérdezettel.